Tensiuni la nivelul Partidului Naţional Liberal din cauza eşecului obţinerii unor finanţări pentru irigaţii în cadrul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

Cine e vinovat că România ar putea pierde banii pentru irigaţii?

Comisia Europeană nu a acceptat planul prezentat de către România la Bruxelles pe această temă. Motivul: nerespectarea condiţiilor de mediu. Surse apropiate preşedintelui PNL, Ludovic Orban, susţin că sunt şanse “minime” să se mai obţină cele peste 3 miliarde de euro destinate proiectelor pentru irigaţii, relatează Europa Liberă.

Biroul Executiv al PNL a analizat această situaţie, iar mai mulţi lideri de organizaţii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de eşecul obţinerii finanţării şi au căutat vinovaţii.

Liberalii dau vina pe Adrian Oros, ministrul Agriculturii (PNL), şi pe Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene (USR PLUS).

“Oros nu a făcut bine planul, e clar. Nu ne mai putem ascunde, nu s-a pregătit. Nici Ghinea nu a știut să prezinte tehnic proiectul privind irigațiile. România avea nevoie de irigații și nu am știut să ne batem pentru ele”, spun surse de la vârful PNL.

“Uitați-vă la PNRR, agricultura nu se află în primele cinci domenii, cum e posibil?”

Liberalii sunt nemulţumiţi de modul în care a fost tratată problema agriculturii în contextul atragerii de fonduri prin PNRR.

“Ne întrebăm de ce mâncăm mere din Polonia, de ce le găsim peste tot. De aia cumpărăm mere din Polonia, agricultura nu este o prioritate pentru România. Uitați-vă la PNRR, agricultura nu se află în primele cinci domenii, cum e posibil? Până și Germania a cerut bani pentru irigații prin PNRR”, a precizat un lider din conducerea PNL.

“Cel puțin prima fază a extinderii canalului Siret-Bărăgan – 50 km – constituie un proiect matur, care poate fi finanțat prin PNRR. În proiecția mea face parte din PNRR. Dar până la finalizarea negocierilor privind sumele alocate proiectului de gestionare a apei din PNRR încă mai este vreme”, spunea ministrul Adrian Oros, în luna martie a acestui an.

Canalul Siret-Bărăgan este un proiect care datează din anii ’80, însă el nu mai corespunde acum noilor componente europene privind lupta împotriva deșertificării.

Ludovic Orban: Se încearcă o ultimă negociere cu Bruxelles-ul

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a încercat totuşi să-i liniştească pe liberali în cadrul Biroului Executiv şi a declarat că se încearcă o ultimă negociere pe tema irigaţiilor cu cei din Comisia Europeană.

“Nu aș vrea să dau vina nici pe Comisia Europeană. A existat o reacție a Comisiei Europene față de anumite propuneri ale noastre. Ei au spus că nu se respectă proiectele așa cum au fost depuse”, a spus Orban, care a adăugat că trebuie totuşi identificate şi alte surse de finanţare pentru irigaţii.

În tot acest timp, e scandal la Ministerul Agriculturii între PNL şi USR PLUS, după ce ministrul Adrian Oros a decis, săptămâna trecută, ca secretarul de stat George Cățean (USR PLUS), să nu mai aibă atribuţii în legătură cu irigaţiile. El se va ocupa de acum încolo doar de relaţia cu Parlamentul României.

“Nu doar că i-a luat atribuțiile, dar nici măcar nu l-a anunțat și nu i-a răspuns nici la telefon”, au declarat surse din conducerea USR PLUS pentru Europa Liberă.

Sursa foto: Dreamstime