Europarlamentarul Carmen Avram critică în termeni foarte duri prestația președintelui Klaus Iohannis în cadrul Summitului de la Bruxelles.

Ceea ce este prezentat de Administrația Prezidențială, de Guvern și de către PNL ca o mare victorie a României, respectiv suma de aproape 80 de miliarde euro alocată țării noastre de Comisia Europeană, pentru viitorul cadru financiar multianual, nu este de fapt altceva decât o mare înfrângere, susține europarlamentarul.

Asta în condițiile în care inițial era prevăzut ca România să primească mai mulți bani de la Comisia Europeană, iar această sumă a scăzut.

”România a pierdut”

”Summitul de la Bruxelles s-a terminat, România a pierdut. Exact cum anticipam acum 3 zile, modești, fără prieteni și fără forță de negociere, am plecat acasă cu ce au negociat alții pentru noi. România va primi, deci, mai puțini bani decât în varianta inițială.

Alții, printre care și noii „copii neascultători” ai Europei, Polonia și Ungaria, au câștigat. Ne vor scădea banii pentru sănătate și dezvoltare rurală, subvențiile vor fi mai mici și împrumuturile mai mari”, a scris marți Carmen Avram pe Facebook.

”Asta, după 4 zile și 4 nopți de negocieri dure, în care președintele României a fost, practic, inexistent. Vocea sa nu s-a auzit deloc. Spre deosebire de a altor lideri est europeni care au fost vocali și de neclintit.

Când o să vedeți declarațiile victorioase ale PNL, să știți că sunt cosmetizate, elegant spus. România n-a existat la aceste negocieri pentru viitorul Europei post-covid”, susține europarlamentarul PSD.

16,7 miliarde de euro sunt bani rambursabili

România a obținut 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene, a anunțat președintele Klaus Iohannis la Bruxelles, unde s-a ajuns la un acord privind pachetul de redresare economică.

Suma prezentată de președinte este împărțită în fondurile europene parte din bugetul multianual 2021-2027 (46,4 miliarde de euro) și fondul pentru redresare economică (33,5 miliarde de euro).

”Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la finalul negocierilor de la Bruxelles.

În total, din 79,9 miliarde euro, aproximativ 16,7 miliarde de euro sunt bani rambursabili (sub forma de împrumut, dar în condiții mai avantajoase) și aproximativ 63,2 miliarde de euro sunt fonduri nerambursabile.