Ca urmare a creşterii semnificative a numărului de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultima perioadă, România a fost inclusă de către Austria pe lista ţărilor cu alertă. Măsuri similare au fost luate şi pentru Bulgaria şi Republica Moldova.

Amenzi de până la 1450 euro pentru nerespectarea condiţiilor

Măsura luată de Austria înseamnă că orice persoană care soseşte din cele trei state menţionate trebuie să fie plasată timp de două săptămâni în carantină sau să facă dovada unui test negativ la COVID-19. Dacă măsura autoizolării nu este respectată, persoanele respective pot fi amendate cu până la 1450 euro.

Partea austriacă a precizat că măsura anunţată are caracter temporar, aceasta urmând a fi revizuită în funcţie de evoluţiile epidemiologice.

Care sunt excepţiile de la autoizolare?

Într-un comunicat al Ministerului Afacerilor externe din România se precizează că există însă şi excepţii de la măsura autoizolării:

  • tranzitul fără oprire al cetăţenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinaţii din alte state
  • transportul de mărfuri
  • persoanele care prezintă un certificat în limba engleză sau germană de testare negativă recentă la COVID-19 (PCR, RT), efectuat în ultimele patru zile, anterior intrării în Austria.

Partea română a subliniat că “această măsură trebuie să afecteze cât mai puţin contactele directe dintre cele două state, mediul de afaceri şi turismul, ţinând cont şi de proximitatea geografică, dinamica relaţiilor bilaterale, inclusiv în domeniul economic, precum şi de faptul că Austria reprezintă un stat important de tranzit pentru cetăţenii şi transportatorii români”, scrie Agerpres.

Partea română a evidenţiat, de asemenea, că Austria este în prezent pe lista statelor exceptate de la măsura de carantină, fiind, totodată, una dintre destinaţiile pentru care a fost permisă reluarea zborurilor.