În urma deciziei Curții Constituționale (o instituție a statului român), sute de bolnavi de coronavirus au plecat din spitale și mii de români au ieșit din centrele de carantină și izolare. Rezultatul? Astăzi s-au anunțat 555 de cazuri noi de coronavirus. Și asta e doar o începutul. Nu am stat să încă să mă uit la o comparație pe cifre, dar Vlad Mixich spune că este cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi de coronavirus de la începutul pandemiei în România.

În acest moment, sute sau poate chiar mii de oameni infectați de coronavirus (unii chiar confirmați) pot circula liber printre noi. Poți intra în contact cu ei oriunde: la piață, în supermarket sau pe stradă.

Citiți acest pasaj luat de pe digi24.ro. Este toată descrierea haosului în care afost aruncată România în ultimele câteva zile:

Centrele de carantină din țară se golesc, după decizia Curții Constituționale privind carantina, izolarea și internarea pacienților Covid-19. Presa locală relatează nenumărate astfel de cazuri, când oamenii părăsesc la cerere centrele de carantină. La fel, pacienți internați în spital, cu Covid-19, pleacă acasă, tot la cerere, iar medicii nu pot decât să le recomande să stea în izolare acasă și să nu-i pună pe alții în pericol. De la intrarea în vigoare a deciziei CCR, Grupul de Comunicare Strategică nu mai comunică numărul de persoane aflate în izolare și carantină. Ultimele date au fost comunicate pe 3 iulie: 58.991 de persoane în izolare la domiciliu și 741 în carantină.

Dincolo de aspectele de teoria dreptului care au stat la baza unei astfel de decizii, stau și mă gândesc cum e posibil ca statul român să ia mereu decizii împotriva aceluiași stat român și să creeze astfel un haos neînrerupt, o confuzie perpetuă și efecte în lanț asupra societății?

De ce, mereu, trebuie să existe alte mize mai importante decât propria noastră sănătate și decât viețile noastre? De ce oamenii pe care noi îi plătim să ia decizii pentru noi iau decizii împotriva noastră? Nu e absurd?

În Italia tocmai s-a decis ca cei infectați care ies din case intră direct la închisoare 

În Italia, Guvernatorul provinciei Veneto tocmai a semnat o ordonanță care prevede pedepse cu închisoarea pentru persoanele infectate care ies din casă. Citiți declarația Guvernatorului. E simplă:

„Ordonanța de astăzi este simplă, dar, în acelaşi timp, complicată. Avem două tipuri de pacienţi izolaţi: izolatul pozitiv care este tratat și izolatul preventiv.” „Refuzul de a se interna al subiecților care au fost depistaţi pozitivi la testul tampon va duce la raportarea către organele poliției judiciare”, a spus Zaia. „Dacă o persoană pozitivă iese pe stradă, este arestată și dusă la închisoare”, a adăugat guvernatorul.

Deci persoana infectată care iese din casă nu este dusă la izolare, nu în carantină, nu i se dă amendă. Închisoare, direct. Atenție, vorbim de Italia, țară a Uniunii Europene ca și noi, dar în care sănătatea publică a fost pusă pe primul loc în ordinea priorităților.

Oare ar fi trebuit să trecem și noi printr-o tragedie asemănătoare Italiei ca să înțelegem cât de gravă poate fi situația?