Medicul pediatru Craiu Mihai rupe tăcerea. Potrivit acestuia, din ce în ce mai mulți copii sunt infectați cu noul coronavirus, iar acest lucru se întâmplă în contextul în care aceștia mai suferă de o maladie severă.

Specialistul trage un seamnal de alarmă cu privire la faptul că dacă în urmă cu câteva luni, un astfel de caz era posibil la câteva zile, acum acest lucru se întâmplă la doar câteva ore.

„In ultimele zile am început să vedem din ce în ce mai mulți copii COVID  pozitivi. Marea majoritate sunt diagnosticați pentru ca au o maladie severă, DIFERITĂ de COVID19, într-un scenariu ce impune spitalizarea. Conform regulamentului INSMC toți copiii ce au nevoie de internare sunt testati PCR. In vară vedeam 1 caz pozitiv la 4-5 zile, acum vedem unul la cateva ore. Deci am reușit!! Iresponsabilitatea unora, prostia altora si nerespectarea regulilor de către bună parte dintre noi “a împins” infecția cu noul coronavirus și la copii. Inclusiv la cei care stau continuu acasă, având comorbidități”, scrie medicul pediatru Craiu Mihai, pe pagina de facebook ”Spitalul Virtual pentru Copii”.

Ne omorâm și copiii și bunicii

Totodată, medicul avertizează că situația devine din ce în ce mai riscantă, iar pe lângă faptul că bunicii sunt vulnerabili în fața virusului, acest lucru este valabil și în cazul copiilor.

De asemenea, el susține că din ce în ce mai mulți părinți sunt  infectați și este nevoie de rațiune. Medicul Craiu Mihai vine și în ajutorul părinților explicându-le cum pot gestiona corect o astfel de situație.

„Din rațiuni etice nu voi vorbi despre cazuri. Încă nu… Incă sper să realizăm că riscăm să ne omorâm și copiii, nu numai bunicii! Chiar dacă infecția cu SARS-CoV-2 evoluează ușor la majoritatea copiilor, cei având comorbiditați vor fi la fel de expuși riscurilor … ca și adulții ce au maladii similare.

Voi atrage atenția asupra unui scenariu ingrijorător. Deoarece mulți copii au părinții depistati COVID19 + este important să știm ce trebuie făcut cu un copil ASIMPTOMATIC. Chiar dacă este testat pozitiv copilul, un asimptomatic sau având o formă minoră de boală, NU TREBUIE tratat “preventiv” cu nimic. Zice protocolul Societații Italiene de Infecții Pediatrice (cel mai nou, din țara UE unde chiar au fost mulți copii depistați)

MESAJ DE LUAT ACASA – un copil asimptomatic dupa contact cu un părinte bolnav, COVID+, nu primește profilactic antibiotice. Este complet INTERZISĂ administrarea de azitromicină sau altele, mai ales fără consult medical”, mai scrie medicul.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea