Se anunţă o adevărată revoluţie în sistemul de pensii! Noul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a spus clar. Sute de mii de români sunt vizaţi. Este vorba despre schimbări fără precedent.

Schimbări importante la pensii

Anunţul momentului făcut de către Ministrul Muncii, Raluca Turcan. Sunt schimbări extrem de importante în sistemul public de pensii. Noul ministru a spus totul.

Au fost discuţii extrem de importante despre procesul de evaluare anunțat de MMPS. În acest context, Raluca Turcan a explicat că sunt peste 200.000 de dosare de pensie în fomat letric, care trebuie introduse în sistemul electronic.

Pentru acest demers s-au început deja discuțiile cu alte instituții din coordonarea MMPS în vederea transferării de personal către casele de pensii.

”Cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență vreau să angajăm oameni pe perioadă determinată, să obținem bani pentru soft și echipamente și să intensificăm toată activitatea, astfel încât într-un interval de un an, un an și jumătate să închidem acest proces. În paralel, vreau să finalizăm noua lege a pensiilor și să ajungem la o formulă sustenabilă financiar.”, a spus ministrul Muncii.

Raluca Turcan, discuţii cu sindicatele

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a avut noi consultări cu reprezentanții confederațiilor sindicale privind salarizarea și sistemul public de pensii. Raluca Turcan, s-a întâlnit joi cu reprezentanții confederațiilor sindicale, temele discutate vizând salarizarea din sectorul public și sistemul public de pensii.

Raluca Turcan a cerut partenerilor sociali să formuleze propuneri tehnice privind corectarea Legii salarizării, acordarea sporurilor și modificările necesare în sistemul public de pensii, astfel încât noua lege să fie sustenabilă.

De altfel, demnitarul a dat asigurări că tema sporurilor este subiectul unei analize riguroase și că eventualele modificări vor fi atent fundamentate.

”Nu susțin abordările heirupiste, deciziile luate de azi pe mâine, pentru că în felul acesta riscăm să îi afectăm pe cei care muncesc și merită sporurile.

Sporurile sunt o sursă de venit și pentru angajații cu salariu minim sau cu venituri mici, dar și pentru cei cu salarii foarte mari. Am gândit câteva principii, care țin de o plafonare, o periere, o reajustare a unora și o reierarhizare a salarizării.

Cred că unele sporuri trebuie să fie tăiate, dar avem nevoie și de propunerile dumneavoastră pentru a fundamenta o poziție finală pe care ulterior să o putem discuta”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.

Totodată, în cadrul întâlnirii s-a convenit ca discuțiile cu partenerii sociali să continue sectorial, pentru a putea fi analizat specificul fiecărui domeniu de activitate.