Donald Trump a devenit primul fost preşedinte al SUA condamnat pentru o infracţiune, în cadrul unui proces controversat la New York. El a fost declarat vinovat de falsificarea unor documente contabile pentru a ascunde o plată de tăcere către o vedetă de filme pentru adulți, înainte de alegerile din 2016. Totuși, verdictul a stârnit foarte multe reacții aprinse în întreaga lume.

Viktor Orban și-a exprimat imediat indignarea

Printre politicienii europeni care au sărit în apărarea lui se află și premierul maghiar Viktor Orban. El a subliniat în cadrul unui mesaj publicat pe X că fostul președinte american „a pus întotdeauna America pe primul loc”.

Mai mult, premierul maghiar a lansat și un mesaj de încurajare, îndemnându-l pe Trump să continue lupta.

„L-am cunoscut pe președintele Donald Trump ca fiind un om de onoare. În calitate de președinte, a pus întotdeauna America pe primul loc, a impus respect în întreaga lume și a folosit acest respect pentru a construi pacea. Să lăsăm poporul să se pronunțe în noiembrie! Continuați să luptați, domnule președinte!”, a scris Viktor Orban pe X.

Mesajul a strâns imediat zeci de mii de aprecieri.

Amintim că Orban a mers în martie  în SUA pentru a susţine candidatura republicanului, care planifică să revină la Casa Albă după alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

Donald Trump
SURSA FOTO: Dreamstime

Vicepremierul italian a lansat un mesaj de susținere pentru fostul președinte

La rândul lui, vicepremierului italian Matteo Salvini a lansat un mesaj de susținere pentru fostul președinte. El a subliniat faptul că Trump este o „victimă a hărţuirii judiciare” provocate de „instrumentalizarea sistemului judiciar de către stânga”. În acest context, el a transmis un mesaj de „solidaritate și sprijin deplin”.

Amintim că verdictul din New York a stârnit un val de indignare printre americani. Mulți și-au exprimat atât nemulțumirea față de decizia din New York, cât și susținerea față de fostul președinte.

Chiar publicația New York Times a notat că WinRed, procesatorul de plăți pentru donațiile din campania republicană, s-a blocat în urma volumului masiv de plăți realizate de americani.

Americanii și-au exprimat imediat susținerea față de fostul președinte

Site-ul a atribuit situația unei probleme tehnice cauzată de numărul foarte mare de persoane care au încercat să doneze imediat după verdict.

„Atât de mulți americani au fost mișcați să doneze pentru campania președintelui Trump încât paginile WinRed au fost închise”, a declarat campania Trump într-un comunicat pe rețelele de socializare.

Site-ul nu mai afișează un mesaj de eroare atunci când se vizitează pagina de donații pentru campania lui Trump.

Donal Trump a început să solicite donații după condamnarea sa. Mesajul a venit imediat după ce verdictul a fost citit de la tribunalul din Manhattan.