„Lucrând la o prognoză globală mai cuprinzătoare, pentru următorii 10-15 ani, am încercat să evit să mă ocup de aspecte mass.media de interes imediat. Războiul din Ucraina este un exemplu. Voi face o excepție astazi, pentru că subiectul este pur și simplu prea importantă pentru a-l ignora – războiul din Irak. Când am scris un editorial referitor la cel de-al doilea război din Irak în iunie 2004, am încercat să arăt cu degetul persoana responsabilă pentru acel război. Cine a fost acuzat de eșec în Irak? Lista este lungă. George Bush. Dick Cheney. Donald Rumsfeld. Colin Powell. Paul Bremer. Mulţi generali și diplomați. Europenii. Irakieni. Alți lideri arabi. Și să nu uităm de Saddam Hussein, fără a cărui regim nebun niciunul dintre aceste conflicte nu ar fi fost posibil. Ei bine, Statul Islamic l-a înlocuit pe Saddam Hussein. Lui Saddam îi plăcea să pretindă ca el a fost victima nevinovată a minciunii americane. Din fericire, într-un mod pervers, ISIS nu lasă nicio îndoială cu privire la natura sa reală. Ei au postat pe YouTube înregistrări video pentru a dovedi acest lucru şi la fel și noi”, mai scrie Business Insider.

„Scoţianul care s-a alăturat ISIS şi fetele care i-au urmat”, titrează The New York Times. „Aqsa Mahmood, care a plecat în Siria în 2013, este văzut ca un recrutor jihadist. De el pot fi legate cele trei fete din Londra, care se crede că s-au alăturat grupării jihadiste.”

„Rusia avertizează că Ucraina mai are gaz pentru două zile”, mai scrie New York Times. „Șeful Gazprom a declarat că Ucraina va utiliza în zilele următoare gazul care a fost plătit și nu ar putea să achite la timp pentru a menține aprovizionarea în continuare.”

„Conflictul din Ucraina: SUA desfăşoară o paradă militară la graniţa cu Rusia”, citim în publicaţia germană Der Spiegel. „Scena este o reminiscență a Războiului Rece. Vehiculele de luptă ale armatei americane parcurg orașul estonian Narva. Orașul de frontieră este la doar câteva sute de metri distanță de Rusia.”

„Îndoieli cu privire la programul de salvare a Greciei”, titrează The Wall Street Journal.

„Miniștrii de finanțe din zona euro a aprobat o prelungire de patru luni a programului de salvare a Greciei, dar FMI spune că Atena se confruntă cu obstacole înainte de a primi o nouă tranşă în numerar.”

„Grecia primeşte de la zona euro prelungirea programului de salvare timp de patru luni”, citim în pagina electronică a publicaţiei The Guardian. „Reformele propuse de guvernul de la Atena au primit o aprobare condiţionată la Bruxelles, pentru extinderea pachetului de salvare.”

„Africa este noul El Dorado al spionajului, arată fişierele de spionaj intrate în posesia publicaţiei The Guardian.”

„Continentul apare ca un centru al spionajului internațional, cu Africa de Sud în rolul de centru de putere și de comunicații regională. "Africa este acum un El Dorado al spionajului", spune un ofițer de informații externe, în condiţiile în care lupta pentru resurse s-a intensificat, rolul economic al Chinei a crescut dramatic, iar SUA și şi alte state occidentale şi-au extins rapid prezența militară și operațiunile într-o nouă luptă internațională pentru continentul african.”

„Parisul, survolat din nou de drone noaptea trecută”, scrie publicaţia Le Monde.

„Mai multe drone au survolat din nou Parisul de cel puțin cinci ori in timpul noptii de marti spre miercuri, potrivit unei surse din cadrul poliției. Dronele au fost văzute de martori și poliție în apropiere de Place de la Concorde și de Domul Invalizilor. Cu o zi înainte, cel puțin cinci drone au fost observate în timp ce zburau peste zonele sensibile ale capitalei franceze. Prima dintre aceste drone a zburat la o altitudine între 100 și 300 de metri deasupra Ambasada SUA, situat în apropiere de Concorde.”

„Refugiaţi, rromi, violenţe ale poliţiei.. Amnesty International critică Franţa”, mai scrie Le Monde.

„2014 a fost un "an teribil". În acești termeni începe Salil Shetty, secretarul general al Amnesty International raportul pe 2014, pe care ONG-ul l-a dat publicităţii miercuri. Pentru prima dată de la al doilea război mondial, lumea are mai mult de 50 de milioane de persoane strămutate. Dar, indiferent de continent și țară, „liderii politici nu au reușit să protejeze pe cei care au cea mai mare nevoie de ajutor", se arată în raport.”