Într-un interviu acordat pentru Aleph News, Ioana Mihăilă a vorbit despre măsurile de prevenție împotriva noului coronavirus care vor fi luate. Potrivit ministrului, în prezent numărul infectărilor este una rezonabilă, însă nu este exclus să fie aplicate și alte mijloace de prevenție.

„Toate măsurile de prevenție pe care le luăm de acum înainte în primul rând vor avea legătură cu rata de incidență. Atunci când cifrele vor crește cred că este important să fim mai responsabili și să aplicăm și alte măsuri pe lângă purtarea măștii în interior, distanțarea fizică și măsurile de igienă.

În momentul acesta, cifrele încă arată rezonabil, se observă tendință de creștere dar încă arată rezonabil dar cred că trebuie să fim să mai aplicăm și alte mijloace de prevenție”, a spus Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă pregătește o propunere legislativă

Totodată, ministrul susține că în prezent de discută despre pașaportul COVID, care ar urma să fie utilizat în interiorul țării. În acest sens, se lucrează deja alături de DSU la o propunere legislativă.

Ioana Mihăilă a dat ca exemplu restaurantele, barurile sau sălile de teatru, unde certificatul COVID ar urma să fe folosit.

„În momentul ăsta, scenariile care se discută au mai degrabă legătură cu pașaportul covid, adică cel care certifică vaccinare, testare sau trecere prin boală, și avem în lucru împreună cu DSU o modificare legislativă prin care acest pașaport covid să poată fi utilizat și în interiorul țării, așa încât să creăm baza legală pentru verificarea acestui pașaport covid. Efectiv unde și cum vom implementa aceste măsuri de prevenție va depinde de evoluția pandemiei dar trebuie să fim pregătiți.

În funcție de evoluția pandemiei să hotărâm care sunt spațiile care vor necesita, pentru a avea accesul în ele, pașaportul covid și care sunt activitățile. Evident că sunt anumite activități cu un risc mai mare, cum sunt restaurantele, discotecile, barurile, și sunt activități cu un risc mai mic, cum sunt sălile de teatru, poate acolo unde nu este neapărat o aglomerație foarte mare”, a adăugat ministrul.