Firmele de comerţ cu amănuntul au înregistrat o scădere cu 10,6% a cifrei de afaceri în perioada noiembrie 2008-noiembrie 2009 potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), aferente lunii noiembrie.

Cea mai spectaculoasă scădere au înregistrat-o vânzările de benzină şi motorină, vânzările din unităţile specializate fiind, potrivit INS, cu 19,4% mai mici în perioada noiembrie 2008-noiembrie 2009, faţă de perioada similară a anului precedent. Este vorba de datele ajustate sezonier, în funcţie de numărul de zile lucrătoare.

Nevoiţi să cheltuiască mai cumpătat din cauza crizei, românii au tăiat şi din achiziţiile de mărfuri nealimentare – minus de 9,2% la 12 luni, până în noiembrie 2009. Comerţul cu produse alimentare, băuturi şi ţigări a înregistrat cea mai mică scădere – de 2,9% în 12 luni.

În luna noiembrie, faţă de octombrie, vânzările de combustibili au scăzut cu 2,5%, cele de produse nealimentare cu 1%. O scădere peste media lunară au înregistrat-o vânzările de mărfuri alimentarare, ţigări şi tutun – cu 2,1%.