Românii nevaccinați vor primi interzis pe timp de weekend. Propunerea a venit de la ministrul Sănătăţii

Totodată, Ioana Mihăilă a propus și o recompensă pentru cei care se vaccinează. Printre măsurile ce îi vizează pe românii nevaccinați se află accesul limitat în weekend în zonele neesenţiale.

„Am participat la şedinţa coaliţiei cu scopul de a propune partenerilor de coaliţie o serie de măsuri legate de accelerarea campaniei de vaccinare. Este vorba atât de măsuri de recompensă pentru cei care s-au vaccinat sau se vor vaccina de acum înainte, precum şi de măsuri restrictive pentru persoanele vaccinate. Trebuie să menţionez că a fost o discuţie de principiu, urmând ca, ulterior, pentru aplicabilitatea acestor măsuri să cerem acordul partenerilor din Guvern, al premierului şi al membrilor Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare. Este vorba de anumite măsuri de recompensă pentru cei care se vaccinează de acum înainte de tipul bonurilor valorice, rămâne să vedem cum le operaţionalizăm, dar şi anumite loterii, cu premii pentru toţi cei care s-au vaccinat de la începutul campaniei şi până acum”, a afirmat Ioana Mihăilă după şedinţa coaliţiei.

Partea tehnică urmează să fie stabilită în Guvern

De asemenea, aceasta a completat că partea tehnică urmează să fie stabilită în Guvern după ce va fi obţinut şi acordul premierului.

„Vorbim de două ipoteze de lucru legate de restricţii. Sunt, pe de o parte: o propunere legislativă pentru personalul medico-sanitar, propunere care a mai fost discutată anterior, şi anume obligativitatea testării pentru personalul medico-sanitar nevaccinat şi va merge ca propunere de lege în funcţie de decizia şi ce recomandări ne vin de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi, de asemenea, în funcţie de nivelul de incidenţă. Costurile nu sunt suportate de sistemul public. A doua măsură restrictivă este legată de accesul persoanelor nevaccinate în weekend în spaţiile publice neesenţiale”, a completat Ioana Mihăilă.

Mai mult, ministrul a spus că modul de operaţionalizare urmează să fie detaliat.

„Unele vor intra în vigoare în funcţie de incidenţa de la nivelul unei localităţi şi o să discutăm şi cu CNSU, DSU şi INSP pentru a stabili aceste praguri de incidenţă, unele, cum sunt aceste măsuri care se adresează personalului medico-sanitar, trebuie adoptate în Parlament”, a mai spus Mihăilă.

Dan Barna, anunț pentru românii nevaccinați

Trebuie menționat și că vicepremierul USR, Dan Barna, a propus noi restricţii pentru persoanelor nevaccinate. Măsurile se vor lua doar în localitățile acolo unde incindența va depăși peste 2 la mia de locuitori.

„Vor fi luate măsuri în funcție de nivelele de incidență, adică toate aceste măsuri despre am vorbit și eu în spațiul public, despre care a vorbit și ministrul Sănătății, se referă la situații în care incidența depășește 2 la mie, sau 3 la mie și atunci și relaxările pe care le-am văzut aseară, ele sunt active în momentul acesta. Dacă însă, într-o localitate se va ajunge la o incidență peste 2 la mie, se va reveni la sistemul de reglementare din iulie.

Dacă va depăși 3 la mie, se va reveni la sistemul de reglementare care era la 1 iunie. În felul acesta, măsurile despre care am vorbit se vor aplica doar în acele localități vom avea o creștere a incidenței.

Ori, tocmai, pentru a nu ajunge în localitățile României să trebuiască să discutăm despre aceste măsuri de prevenție, e important să ne vaccinăm.

Vaccinându-ne, ne asigurăm că localitățile noastre rămân cu o incidență redus, sub 1 la mie, astfel încât să nu existe discuțiile legate de limitări de acces în spații neesențiale.(…) În momentul de faţă, mesajul e foarte clar. Perspectiva de măsuri de prevenţie e una foarte reală şi ea va fi necesară dacă nu creştem impactul vacinării şi dacă nu ne vaccinăm mai mulţi, astfel încât, cotele la nivelul localităţii să rămână scăzute. Despre asta e vorba”, a declarat Dan Barna.

Sursă foto: Dreamstime