Astfel, CNSU propune ca de la 1 august să aibă acces în baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri de noroc doar persoanele vaccinate. Ceilalti vor avea interzis in aceste spatii. Concertele se vor putea desfășura cu prezența a până la 75 de mii de spectatori, dacă toate persoanele sunt vaccinate sau prezintă test Covid negativ.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre privind relaxarea măsurilor antiepidemice de la 1 august. Totuși, pentru a intra în vigoare, măsurile trebuie adoptate prin act normativ de Guvern. Astfel, de la 1 august crește la 2.500 numărul persoanelor care pot participa la activități culturale, artistice și de divertisment în aer liber. În cazul în care toate persoanele sunt vaccinate și incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, numărul persoanelor care pot participa la activități culturale, artistice și de divertisment urcă la 75 de mii, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, iar incidența cazurilor în ultimele 14 zile, în localitatea în care se desfășoară evenimentul, este sub 2 la mia de locuitori.

VEZI DOCUMENTUL  AICI

În funcție de incidența din ultimele 14 zile din localitatea respectivă, la evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) vor putea participa între 150 și 200 de persoane, în spații deschise, și 100 și 150 în spații închise.

În baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri vor putea merge doar persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică privind persoanele rezidente în România în anul 2020, populaţia eligibilă (cu vârsta de peste 16 ani) este de 16.091.562 persoane.

Conform ultimelor cifre oficiale, numărul românilor vaccinați este de aproximativ 5 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că 11 milioane de români sunt vizați în continuare de restricții.