Zi importantă pentru bucureşteni! Sâmbătă, 24 aprilie, se vor stabili noile măsuri restrictive din Capitală în contextul pandemiei de COVID-19 din ţara noastră.

CMBSU se întruneşte, sâmbătă, în şedinţă. Ce spune prefectul Capitalei despre restricţii?

Astfel, sâmbătă, CMBSU (Comitetul Municipiului Bucureştiul pentru Situaţii de Urgenţă) are programată o şedinţă pentru prelungirea acestor măsuri.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, spunea, cu o zi în urmă, că restricţiile care există în prezent vor fi menţinute, cu câteva derogări.

„În principiu vor fi menţinute măsurile actuale, cu derogările prevăzute în HG 432/2021, derogări pentru ziua de 30 aprilie şi pentru nopţile de Paşte şi de Ramazan”, a explicat oficialul.

Vineri, 23 aprilie, incidenţa de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori pentru Bucureşti a fost de 4,15, potrivit datelor venite de la Grupul de Comunicare Strategică.

Care sunt regulile de circulaţie în Capitală în weekend şi în timpul săptămânii?

În urmă cu două săptămâni, pe 10 aprilie, CMBSU lua decizia ca magazinele să rămână deschise în Capitală vineri, 23 aprilie, în vinerea dinaintea Floriilor, până la ora 20:00 şi a prelungit măsurile dispuse deja.

Printre aceste măsuri prelungite, menţionăm:

  • Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22:00 – 5:00 în zilele de luni până joi şi în intervalul orar 20:00 – 5:00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulate la cel mult 7,5/1.000 de locuitori.
  • Programul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi /sau deschise, publice şi/sau private, se poate desfăşura în intervalul 5:00 – 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. În zilele de luni – joi, programul poate fi desfăşurat în intervalul orar 5:00 – 21:00, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulată la cel mult 7,5/1.000 locuitori. Prin excepţie, în intervalul orar 21:00 – 5:00 în zilele de luni până joi, respectiv 18:00 – 5:00 în zilele de vineri, sâmbătă duminică, pot fi făcute livrări la domiciliu.

România, în continuare sub starea de alertă până la jumătate lunii mai

Starea de alertă a fost prelungită în România cu 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie, însă au fost stabilite anumite relaxări în privinţa circulaţiei de noapte în contextul Paştelui Ortodox şi a sărbătorilor dedicate Ramazanului, scrie Agerpres.

Astfel, într-una din anexele la hotărârea Executivului se prevede ridicarea carantinei de noapte în perioada 1 mai – 2 mai, în intervalul orar 20:00 – 5:00, pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase din Noaptea de Înviere a Paştelui Ortodox.

De asemenea, în zilele de 23 şi 30 aprilie, în toate localităţile, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 5:00 – 20:00.

Totodată, enoriaşii musulmani au permisiunea de a se deplasa în afara locuinţei/gospodăriei în perioada 8 mai – 9 mai, în intervalul orar 20:00 – 5:00, pentru a participa la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan.