La 17 martie 2023, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a adresat Parlamentului în cadrul unei sesiuni plenare, abordând subiecte precum aderarea țării la UE, conflictul din Ucraina, amenințările la adresa securității, combaterea propagandei și elaborarea unei noi strategii de apărare.

Ea a îndemnat Parlamentul și guvernul să înființeze o Curte Anticorupție, un tribunal specializat dedicat investigării cazurilor de corupție la nivel înalt și a corupției în sistemul de justiție.

Președintele Maia Sandu a mai spus că Republica Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene peste șapte ani.

”În 2030 R. Moldova trebuie să fie țară membră a UE. Acum este șansa noastră reală de a deveni membru cu drepturi depline a familiei europene. Avem susținerea statelor UE. Moldovenii au ales calea europeană, dar cât de repede vom ajunge acolo depinde de noi toți.

Timp de 3 decenii, Moldova, condusă de diferite partide, politicieni, guverne, a încercat să meargă pe mai multe drumuri. Adevărul este că toate au eșuat. În timp ce statele care au devenit membre a Uniunii Europene în ultimele două decenii oferă acum bunăstare și siguranță pentru cetățenii lor, asigură dreptate, salarii și pensii bune, Moldova abia iese din captivitate. Captivitate în care ne-au sufocat ani la rând trădători, hoți, oligarhi.

Și vă întreb, în special pe cei care au plecat din această sală, vă întreb, stimați deputați care nu susțineți aderarea Moldovei la UE, ce ideologie de partid vă oprește să scoateți țara din întuneric? Și să recunoașteți că o altă cale de dezvoltare pentru Moldova decât cea a integrării europene nu există? Unde ne-au dus toate opțiunile care au fost promise oamenilor? CSI, Uniunea Vamală, Uniunea Economică Euroasiatică, opțiunea „și cu unii, și cu alții” nu ne-au dus nicăieri”, spune președintele moldovean.

Moldovenii continuă să plece în UE pentru o viață mai bună

Președintele de la Chișinău a mai spus că moldovenii continuă să plece în state membre ale Uniunii Europene pentru a trăi o viață mai bună, subliniind că unii politicieni au mințit poporul, iar alții continuă să o facă și acum.

”Unii politicieni au mințit poporul pentru a cumpăra alegătorii sau pentru a fura țara. Unii continuă și acum să mintă. Iar oamenii continuă să plece în UE pentru a căuta o viață mai bună. Pentru că niciuna dintre aceste minciuni nu reprezintă calea Moldovei. Noi nu mai vrem ca moldovenii să fugă în UE, noi vrem ca UE să fie la noi acasă.

Am ales această cale – o Moldovă europeană, nu pentru că este ușoară, ci pentru că este unica șansă ca moldovenii să aibă o viață bună, în pace, în casa lor. Este, de fapt, unicul drum care asigură supraviețuirea Moldovei ca țară liberă și puternică.

Ani la rând, diferiți pretinși politicieni ne-au dezbinat și au folosit tot felul de minciuni ca să obțină beneficii personale. Chiar și astăzi, când Ucraina geme de ororile războiului și păstrarea păcii este preocuparea tuturor cetățenilor noștri, avem aici, în Parlament, deputați angajați de forțe ostile de la Kremlin care au un singur scop – să semene haos, să provoace violență și război.

Nimeni nu va convinge moldovenii că să omori copii în casele lor, să comiți genocid împotriva unui popor, să distrugi ce au construit și agonisit oamenii timp de zeci de ani poate fi justificat. Războiul este condamnat în toată lumea, iar în Parlamentul nostru sunt și azi persoane care nu văd nicio crimă în invazia Rusiei în Ucraina. Sunt partide care încă nu au condamnat războiul. Sunt agenți ai Kremlinului care, după ce au furat miliarde, stau acum la cald și se folosesc de propriii cetățeni aflați în nevoie pentru a-și salva pielea și a distruge Moldova în continuare.

Țineți minte – cei care au furat cetățenii nu au cum să le dorească binele. Ei folosesc minciuna și dezbinarea ca să oprească Moldova din calea sa”, spune Maia Sandu.

Maia Sandu face apel la oprirea dezbinării

De asemenea, Maia Sandu a făcut apel la moldoveni pentru oprirea dezbinării. Ea a mai spus că există anumiți deputați care au pașapoarte europene și care merg destul de des în astfel de țări.

”Opriți dezbinarea. Să unim societatea noastră ca toți cetățenii să aibă o viață bună, venituri europene, să trăiască în sate și orașe amenajate. Fac apel către toate forțele politice să pună aderarea la Uniunea Europeană deasupra intereselor înguste și să susțină această cale necondiționat. Desigur, putem și trebuie să polemizăm, să dezbatem conținutul și forma reformelor, dar misiunea noastră, a tuturor, este să construim pentru cetățeni o viață europeană aici.

Deputații sunt aleși de oameni ca să-i reprezinte. Oamenii v-au dat încrederea de a le îmbunătăți viața. Indiferent de culoarea politică, oamenii care v-au ales vor să trăiască acasă așa cum văd că se trăiește în țările europene. E timpul să nu-i mai țineți captivi pe cetățeni unor sperietori, să vă îndepliniți datoria.

Voi mergeți des prin orașele europene, chiar și cei care strigă împotriva UE.

Chiar dacă au fugit din sală, sunt sigură că mă aud.

Copiii unora dintre voi învață acolo, voi mergeți în vacanță acolo, alții au și pașapoarte europene, unii chiar beneficiază de plăți sociale, fac afaceri în UE. Oare voi nu vreți ca copiii Moldovei să trăiască ca acolo? Ca în UE? Sau vreți ca copiii voștri să fie aruncați în închisoare pentru că scriu o postare critică la adresa conducerii țării, așa cum se întâmplă în Rusia?”, spune președintele moldovean.

Republica Moldova nu mai este o pradă

Maia Sandu și-a continuat discursul prin a spune că dinspre Kremlin vin doar amenințări și șantaj, suferință, sărăcie și război.

”Oare voi nu vreți ca moldovenii să aibă libertatea de a construi țara așa cum vor și nimeni să nu se amestece în treburile interne ale țării noastre? Ați văzut multe grădinițe, spitale și școli reparate din banii de la Kremlin sau donații pentru dezvoltarea localităților? Dinspre Kremlin ne vin doar amenințări, embargouri și șantaj. De acolo vine doar război, suferință și sărăcie. Uniunea Europeană este unica noastră șansă de a construi o țară în care doar cetățenii ei au dreptul să-și decidă soarta.

Cu greu am dat jos de la putere găștile de bandiți. Și, iată, unii se fac deja luntre și punte pentru a vinde țara Kremlinului. Ca să revină la putere și să sugrume Moldova mai departe. Și hoții, vânzători de țară, și Kremlinul au același obiectiv: să facă Moldova slabă ca să o poată folosi după bunul plac.

Din păcate, în Parlament sunt și deputați care nu reprezintă oamenii, ci reprezintă hoții de miliarde.

Știu că și voi mă auziți, chiar dacă nu sunteți aici.

Ei s-au vândut oligarhilor și vor să vândă și Moldova. Gruparea Șor are o misiune clară de la Kremlin și FSB – să aducă războiul în Moldova. Scopul lor este să organizeze destabilizări și să dea jos prin violențe guvernarea aleasă în mod democratic.

Însă azi Moldova nu mai este pradă unor asemenea trădători. Instituțiile noastre nu mai sunt instrumente în buzunarele lor. Ele încep să-și recapete și să-și reconstruiască independența și puterea de a proteja interesele țării. Moldovenii nu au fost niciodată aliați cu ucigașii, iar cei care vor să vadă țara în război trebuie opriți și sancționați. Ei nu reprezintă poporul nostru”, adaugă ea.

Republica Moldova și moldovenii decid cum își organizează treburile țării

De asemenea, ea a mai spus că instituțiile din țară nu vor permite ca ea să fie închiriată unor criminali, adăugând că Moldova și cetățenii ei vor decide cum organizează treburile țării.

Ea mai spune că bunăstarea țării poate crește dacă economia este dezvoltată, subliniind că e mare nevoie de locuri de muncă, dar și de îmbunătățirea condițiilor de viață.

Maia Sandu spune că Republica Moldova s-a chinuit să supraviețuiască timp de 30 de ani, subliniind că dezvoltarea economică trebuie să crească nivelul de trai pentru toți cetățenii.

”Corupția la nivel înalt este cel mai mare pericol la adresa Moldovei. Suntem datori și obligați în fața cetățenilor să pedepsim marii corupți și să nu le permitem să ne mai controleze țara. În acești doi ani, justiția a avut independența să facă dreptate oamenilor, dar nu a făcut-o. Solicit Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției”, spune ea.

Curățarea justiției a fost blocată

Nu în ultimul rând, Maia Sandu a mai publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj cu privire la amânarea numirii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de către Adunarea Generală.

Astfel, președintele Republicii Moldova a publicat următorul mesaj  ”Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Înțeleg că judecătorii au decis totuși să blocheze curățarea justiției și să pună în continuare piedici în calea restaurării dreptății în Moldova.
Anunț că voi convoca pentru ziua de luni, la ora 14:00, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională din justiție”.