Marţi, 19 ianuarie, premierul Florin Cîţu, alături de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila Cseke, s-a întâlnit cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România. Întâlnirea a avut loc la Palatul Victoria.

Discuţiile au privit, în principal, nevoia de finanţare a autorităţilor locale, dar şi implicarea acestora în luarea anumitor decizii ce le privesc. Un alt subiect dezbătut a fost nevoia de finanţare pentru campania de vaccinare din întreaga ţară.

Ce transmite prim-ministrul după întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor?

Proiectul bugetului pentru 2021 va reflecta nevoile de finanţare ale autorităţilor locale, iar principiul de bază este cheltuirea „eficientă”, „performantă” şi „transparentă” a banului public. Asta a transmis premierul Florin Cîţu în cadrul întâlnirii de marţi cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România (AMR).

„Reprezentanţii administraţiei publice locale vor fi implicaţi în comisiile care decid acordarea drepturilor de asistenţă socială şi vor fi consultaţi constant asupra documentelor ce privesc alocarea fondurilor europene”, transmite Guvernul.

Reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor au informat că vor susţine proiecte de reformă iniţiate de Executiv în scopul unei mai bune organizări administrative a statului şi funcţionării mai eficiente.

Problema finanţării centrelor de vaccinare organizate la nivel local

Un alt subiect fierbinte a fost campania de vaccinare împotriva COVID-19. Discuţiile s-au concentrat şi asupra modalităţii de gestionare a situaţiei provocate de pandemie şi a procesului de vaccinare a populaţiei.

Florin Cîţu şi reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România au agreat, de principiu, modificări legislative care să asigure finanţarea şi să faciliteze amenajarea şi dotarea centrelor de imunizare organizate la nivel local.

„Pentru încurajarea dezvoltării şi modernizării oraşelor, şeful Guvernului şi-a exprimat sprijinul pentru modificări legislative care să permită transferul la cerere al unor imobile, clădiri, active ale autorităţilor publice centrale către administraţia locală pentru ca acestea să fie valorificate în folosul comunităţii şi pentru promovarea Legii Zonelor Metropolitane în Parlament, printr-un acord transpartinic”, a mai transmis Guvernul prin intermediul unei postări pe pagina oficială de Facebook.