"Ştiu că, în luna mai, a avut o discuţie între companie şi sindicat, care s-a purtat pe foarte multe subiecte care ţineau, practic, de rentabilizarea companiei, de modul în care compania poate fi mai eficientă. La acea discuţie, printre elementele care au fost discutate ca parte din eficientizarea companiei, s-a vorbit şi despre restructurarea unei părţi a personalului administrativ şi de conducere. A fost un punct agreat cu sindicatul cel mai mare al companiei. Astăzi dimineaţă (luni, 8 august 2016, n.r.) am cerut o informaţie de la companie pentru a vedea în ce stadiu sunt. Am înţeles că, în conformitate cu ceea ce s-a stabilit între companie şi sindicat, compania a furnizat deja către sindicat o listă cu funcţiile din cadrul Poştei, din partea administrativă şi de conducere, cu funcţiile care ar putea fi reorganizate, urmând ca, după ce va exista un acord cu sindicatele asupra acestor funcţii, să se treacă apoi şi la discuţii aplicate. Este o discuţie în care ministerul nu a intervenit, la acest moment. Aştept să văd cum evoluează discuţiile dintre companie şi sindicat", a explicat Tudorache. 

Ministrul interimar al Comunicaţiilor a precizat, totodată, că, la ora actuală, Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) se află în negocieri cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru un împrumut de 46 de milioane de euro, sumă ce ar urma să fie investită în modernizarea liniei de sortare a trimiterilor poştale. 

"Subiectul Poşta Română este unul amplu, şi nu de ieri, ci de ani buni. În discuţiile pe care le-am avut în ultimele săptămâni cu conducerea Poştei, am încercat să găsim metodele prin care putem să rentabilizăm compania. Deja cifrele pe anul trecut, la nivel operaţional, erau bune şi se încadrau în indicatorii de performanţă pe care Consiliul de Administraţie şi Adunarea Generală a Acţionarilor le fixaseră pentru conducerea companiei. Ceea ce s-a întâmplat, însă, pe finalul anului a fost să intervină o amendă din partea Consiliului Concurenţei pentru activităţi, demersuri ale companiei petrecute cu mult timp înainte de sosirea actualei conduceri. Această amendă, în valoare de aproximativ 8 milioane de euro, a schimbat fundamental, la finalul anului, compania şi a adus-o pe minus (…) Poşta este, acum, într-un proces de negociere cu BERD-ul (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, n.r.) pentru un împrumut de 46 milioane de euro care să-i permită, practic, să-şi modernizeze linia de sortare, ceea ce ar ajuta enorm de mult la eficientizarea nu doar a activităţii companiei, dar şi a serviciilor către cetăţean', a spus Dragoş Tudorache. 

În primăvara acestui an, Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) atenţionau că, din anul 2013 şi până la acel moment, conducerea Poştei Române nu a găsit o soluţie la situaţia angajaţilor din mediul rural, numărul total al acestora, potrivit sursei, fiind de 3.800, afirmând, totodată, că şi la nivelul funcţiilor de conducere există persoane care încasează salarii pe statul de plată, fără a presta serviciile pentru care sunt plătiţi, pe funcţii. 

La începutul lunii mai, poştaşii au protestat în faţa sediului Guvernului, solicitând, printre altele: creşterea veniturilor salariaţilor, asigurarea condiţiilor de muncă decente la locurile de muncă, acordarea efectivă a concediilor de odihnă, agenţilor poştali, compensarea, de către statul român, a cheltuielilor efectuate de Poşta Română pentru furnizarea serviciului universal, obligaţie impusă Poştei prin decizia ANCOM, anularea datoriilor Poştei Române provenite din amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei precum şi încetarea impunerii, de către conducerea CNPR, a efectuării de muncă neplătită, la ordin, de către 'talpa poştei" (factori, agenţi, mânuitori de valori, şoferi, oficiante, diriginţi). 

Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie. 

Potrivit celor mai recente date ale companiei, în anii 2014 şi 2015, Poşta Română a contribuit cu 163 de milioane de euro la bugetul statului, bani ce reprezintă impozit pe profit, TVA aferentă contractelor comerciale, contribuţie la bugetul de stat şi la bugetele de asigurări sociale. 

Poşta Română a încheiat anul 2015 cu un profit operaţional de 6,8 milioane de lei. Rezultatul final a fost afectat negativ de amenda Consiliului Concurenţei (33 de milioane de lei), pentru fapte presupus a fi săvârşite în perioada 2011 – 2012 şi pe care Poşta Română a contestat-o în instanţă. În bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei pentru anul 2016 este prevăzut un rezultat brut pozitiv de 4 milioane de lei.AGERPRES