Eugen Tomac, europarlamentar PMP şi fost preşedinte al acestui partid, a vorbit vineri seara despre modul în care se raportează România la China, în contextul relaţiilor cu Statele Unite, dar şi a apartenenţei la Uniunea Europeană.

“Sunt teme complet diferite. Vorbim de interese economice”

Tomac afirmă că ar fi o mare greşeală ca ţara noastră să trateze China în acelaşi mod cu Rusia, mai ales că, în cazul ţării asiatice, este vorba despre importante interese economice.

“În mod clar ar fi o greșeală fundamentală să punem China la pachet cu Rusia. Sunt teme complet diferite care sunt abordate în relația cu China și aici vorbim în primul și în primul rând de interese economice.

Statele Unite întotdeauna va avea un tip de dialog în ceea ce privește chestiunile ce țin de securitate și de valori în relația cu China, și în mod clar un alt tip de discurs în ceea ce privește interesele economice. Să nu uităm un lucru extrem de important. Orice cetățean român care cumpără un smartphone sau alte bunuri produse de branduri din Statele Unite sau Uniunea Europeană observă că marea lor majoritate sunt produse în China.

Din acest punct de vedere există încă interese comune extrem de solide între Statele Unite și China, însă în ceea ce privește riscurile de securitate și în ceea ce privește chestiunile ce țin de valori, în mod clar, lumea noastră este complet opusă a ceea ce se întâmplă în China”, a declarat Eugen Tomac, invitat la postul B1 TV.

“E nevoie de diplomație, de voinţă politică și de o relație extrem de corectă în raport cu partenerii noștri”

Europarlamentarul PMP a adăugat că unele state mici europene au reuşit să pună bazele unei relaţii cu China, însă, deocamdată, la nivelul României acest dialog a rămas unul lipsit de consistenţă.

Totuşi, pentru ca ţara noastră să poată dezvolta o relaţie comercială solidă cu China, în contextul deciziilor luate la nivelul UE, va trebui foarte multă diplomație şi foarte multă voinţă politică, mai spune Tomac.

“Regret însă că noi nu am avut, deși politic a existat o anumită deschidere spre un tip de relație, nu i-aș spune pragmatică, dar destul de practică, pe care alte state, repet, inclusiv state mici din Uniunea Europeană, au reușit s-o fructifice în relația cu China, pentru că este o piață foarte mare.

Dar aici e nevoie de foarte multă diplomație, de foarte multă voinţă politică și de o relație extrem de corectă în raport cu partenerii noștri, pentru că nu putem să avem un dublu-limbaj în ceea ce privește relația cu o superputere cum este China, și tocmai de aceea, de multe ori, dialogul între București și Beijing a fost mai mult unul extrem de subtil sau extrem de lipsit de consistență, însă China rămâne un jucător care va avea un cuvânt de spus”, a mai precizat Eugen Tomac.

Sursa foto: Dreamstime