Noi tensiuni provocate de gazoductul Nord Stream 2! Statele Unite ale Americii ameninţă cu sancţiuni pentru toate părţile implicate în proiect.

Toate entităţile implicate în proiect, somate să se retragă imediat

Mai exact, Antony Blinken, secretarul american de stat, a lansat un apel, joi, către “toate entităţile implicate” în proiectul controversat dintre Rusia şi Germania să se retragă “imediat”. În caz contrar,  acestea riscă sancţiuni din partea Statelor Unite, scrie agenţia AFP.

Actuala administraţie de la Washington, condusă de Joe Biden, este “hotărâtă să respecte” legea adoptată în 2019 şi prelungită în 2020 de Congresul american şi care prevede sancţiuni, a transmis şeful diplomaţiei americane, prin intermediul unui comunicat.

Blinken: Un proiect nepotrivit pentru Germania, Ucraina şi aliaţii din Europa Centrală şi de Est

“Nord Stream 2 este un proiect nepotrivit – pentru Germania, pentru Ucraina şi pentru aliaţii şi partenerii noştri din Europa Centrală şi de Est”, a precizat Blinken, reiterând opoziţia veche a Washingtonului faţă de acest gazoduct de 1.200 de kilometri de conducte submarine şi în valoare de nouă miliarde de euro.

“Departamentul de Stat monitorizează eforturile pentru finalizarea gazoductului Nord Stream 2 şi examinează informaţiile legate de entităţile care par să fie implicate”, a adăugat el.

Acuzat de numeroşi aleşi, în special republicani, că nu trece la acţiune şi nu adoptă măsuri punitive prevăzute de lege, Antony Blinken a reafirmat “avertismentul” diplomaţiei americane.

Rusia urmăreşte să divizeze Europa, spun americanii

“Toate entităţile implicare în gazoductul Nord Stream 2 sunt pasibile de sancţiuni americane şi trebuie să înceteze imediat să lucreze la gazoduct”, a spus şeful diplomaţiei americane.

Secretarul de stat spune că Nord Stream 2 este “un proiect geopolitic rus care urmăreşte să divizeze Europa şi să slăbească securitatea energetică europeană”.

Sursa foto: twitter.com/ABlinken