Este primul pas pentru a învăța câinele cum să se comporte odată ajuns într-o familie. Chiar dacă s-ar putea să crezi altceva, de fapt câinele este capabil să asculte de stăpân.

Motive bine studiate pentru care câinii nu ascultă de stăpân

Cel mai bun mod de a-ți ajuta câinele să învețe să asculte este să înțelegi de ce uneori ai impresia că nu te aude. Experții în dresaj canin spun că există câteva motive bine studiate pentru care animalele de companie nu-și ascultă stăpânii, scrie Doggoneamazing.

Iată primele 5 motive pentru care câinele nu te ascultă.

Pentru că au prea multă energie

Imaginați-vă că îi dați unui copil de cinci ani o pungă de bomboane și apoi îi cereți să se așeze și să asculte în liniște o lecție despre animalele de la fermă. Nu se va întâmpla asta!

La fel va fi și cu câinii. Câinii încep fiecare zi plini de energie. Dacă nu reușesc să elimine acea energie, va rămâne stocată, înnebunindu-i și pe ei și pe stăpân.

Adesea, auziți expresia „un câine obosit este un câine bun”, ceea ce înseamnă că un câine care a reușit să-și elimine energia într-un mod sănătos va fi mai capabil să se concentreze și să asculte atunci când vine vorba de timpul de antrenament.

Dacă aveți dificultăți cu un câine care nu vă ascultă, încercați mai întâi să-l lăsați să alerge sau scoateți-l la plimbare.

Pentru că ceea ce aud sunt CUVINTE

Dacă te bazezi prea mult pe comenzi verbale, cuvintele nu vor ajunge la destinatar. Încercați să includeți un semnal gestic, pe lângă comenzile rostite. În acest fel, dacă câinele nu te aude, te va vedea, oferindu-ți de două ori șansa de a-i atrage atenția.

Pentru că îi dați semnale mixte

„Stai aici” sau „Nu te mișca”. Fiecare dintre aceste comenzi poate însemna ceva diferit pentru un câine. Câinii sunt creaturi simple și au nevoie de comenzi simple și consecvente.

Dacă nu sunteți în concordanță cu cuvintele și expresiile pe care le folosiți pentru a comunica cu el, ar putea fi dificil să vă înțeleagă. Câinii nu sunt ca oamenii și nu pot face asocieri de cuvinte, așa că alegeți un cuvânt pentru fiecare comandă și fiți consecvenți.

Pentru că regulile se schimbă frecvent

Când îți antrenezi câinele să asculte, consecvența este esențială. Oamenii înțeleg complexitatea, nuanțele și tonul unor fraze sau cuvinte.

Pentru un câine, nu există nicio diferență, nicio nuanță. Dacă vrei ca atunci când spui câinelui „stai” să însemne „stai aici, cu fundul pe pământ și stai aici până când îți spun”, atunci asta va însemna doar „stai” pentru el.

Dacă faceți unele excepții, cum ar fi să le permiteți să-și atingă rapid fundul de pământ pentru a vă liniști, atunci l-ați făcut să fie confuz. Data viitoare când îi ceri să stea și să rămână așezat s-ar putea să-și atingă fundul la pământ și să caute o gustare.

Definiți ce înseamnă comanda și urmați-o în același mod de fiecare dată.

Din cauza energiei negative pe care o aveți

Unii proprietari de câini nu realizează că au o energie negativă. Dacă încerci să-ți faci câinele să asculte, dar ești nerăbdător, stresat sau furios, câinele îți va citi energia și va răspunde neascultând.

Energia negativă poate distrage atenția și poate determina câinele să absoarbă stresul în timp ce încearcă simultan să asculte. Cea mai bună abordare în această situație este să respirați adânc, să vă calmați și să faceți o pauză înainte de a încerca să interacționați cu câinele.