Klaus Iohannis a anunțat că în luna august s-ar putea da startul pentru antrenamentele piloților ucraineni pe aeronave F-16. Președintele României a menționat că acest proces va fi unu de lungă durată.

„Începem la sfârșitul acestei veri și va fi un proiect care va ține foarte mult”, a spus șeful statului.

Iohannis a oferit, astfel, detalii pe acest subiect la întrebarea unui jurnalist legată de data la care vor începe antrenamentele pe aeronavele F-16 ale piloților ucraineni. Chestionat dacă momentul se va petrece în luna august, așa cum în presa internațională se vorbește deja, Klaus Iohannis nu a oferit un răspuns clar.

Klaus Iohannis susține că va fi un proiect de durată

„Da, este posibil să se înceapă deja în august, dar nu cred că are multă valoare să spunem acum o dată. Este un proces care pentru noi este important și este important să se mențină”, a mai spus Iohannis.

El a ținut să menționeze că va fi un proiect care va ține foarte mult. În plus, președintele României și-a manifestat dorința ca acesta să fie un proiect bine pregătit, solid, cu instructori foarte performanți.

Noi nu antrenăm piloți din august până în septembrie, ci începem la sfârșitul acestei veri și va fi un proiect care va ține foarte mult. Interesul meu este să avem un proiect bine pregătit, solid, cu instructori foarte performanți și să avem aici un proiect de succes pentru armată”, a menționat Iohannis.

11 state membre NATO, implicate în antrenarea piloților ucraineni

Un număr de 11 state membre NATO vor fi implicate în antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-16. Antrenamentele vor începe în august, în Danemarca, în timp ce un centru de antrenament va fi stabilit în România, au declarat oficiali ai Alianței, citați de Reuters.

Danemarca și Olanda/Țările de Jos vor fi statele NATO care vor juca rolul principal în antrenarea piloților ucraineni și a personalului tehnic care se va ocupa cu întreținerea acestor aeronave, înainte ca Ucrainei să-i fie furnizate aceste avioane de luptă în războiul cu Rusia. Conform Kyiv Independent, cele 11 state implicate în antrenarea piloților ucraineni sunt: Danemarca, Olanda, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, România, Suedia și Marea Britanie.

În prezent, țara noastră are 16 avioane F-16, iar alte 32 sunt așteptate să sosească din Norvegia până la sfârșitul anului 2024. România are aproximativ zece instructori români calificați care au efectuat peste 2.000 de ore de zbor cu acest avion.