Experții au explicat cât timp durează pentru ca aparatul de aer condiționat să răcească bine o cameră.

Instrucțiuni generale privind timpul de răcire

„Pentru un aparat de aer condiționat funcțional, vă puteți aștepta, în general, să răcească o cameră de dimensiuni moderate (aproximativ 150-300 de metri pătrați) cu aproximativ 10 grade Fahrenheit în decurs de 15 până la 30 de minute”, spune fondatorul Air Conditioner Lab, Josh Mitchell.

Pentru spații mai mari sau locuințe întregi, sistemul central de aer condiționat are nevoie de mai mult timp. Timpul de răcire poate varia de la 30 de minute la câteva ore, în funcție de unii factori.

Din păcate, nu există un răspuns clar atunci când vrem să aflăm în cât timp va răci o cameră. Timpul de răcire variază în funcție de mai mulți factori specifici spațiului. unității AC, obiectivelor de temperatură și temperaturilor interioare și exterioare.

Experții citați de HomesandGardens au subliniat elementele-cheie care influențează timpul de răcire pentru a vă ajuta să faceți o estimare.

Dimensiunea camerei

„Dimensiunea unei camere afectează timpul necesar pentru răcire”, spune Aaron Adams, CEO al Aaron Services. „Camerele mai mari necesită mai mult timp pentru a atinge temperatura dorită, în comparație cu spațiile mai mici. Dacă aparatul de aer condiționat are nevoie de mult timp pentru a răci o zonă mare, poate fi pur și simplu o chestiune de dimensiunea respectivă”, explică el.

Ca orientare generală, Josh Mitchell spune:

– O cameră mică (100-200 de metri pătrați) s-ar putea răci în 10-20 de minute.

– O cameră de dimensiuni medii (200-400 de metri pătrați) in 20-40 de minute.

– O cameră mare (+400 de metri pătrați) între 30 de minute și o oră.

Este esențial să ai o unitate care să se potrivească cu dimensiunea spațiului tău pentru o răcire eficientă.

Alimentarea unității de aer condiționat

„Aparatele de aer condiționat vin în diferite dimensiuni și niveluri de putere. O unitate care este prea mică pentru o cameră mare va avea nevoie de mai mult să răcească spațiul”, spune Josh Mitchell. „Dimpotrivă, o unitate prea mare poate răci camera rapid, provocând cicluri scurte și oprind dezumidificarea”.

Capacitatea de răcire a unui AC este măsurată în BTU (British Thermal Units.). De aceea, este esențial să aveți o unitate care să se potrivească cu dimensiunea spațiului pentru o răcire eficientă. De exemplu, o cameră de 300-450 de mp are nevoie de o unitate de 10.000 BTU pentru a se răci eficient.

Temperaturile interioare și exterioare

Temperatura din interiorul casei și temperatura exterioară joacă un rol crucial în timpul de răcire. Temperatura inițială a încăperii afectează durata de răcire, deoarece temperaturile de pornire mai ridicate fac ca aparatul să lucreze mai mult pentru a atinge temperatura dorită. 

„Valurile de căldură sau funcționarea aparatelor pot crește temperatura camerei, influențând timpul de răcire”, explică Josh Mitchell. 

„Puteți lua în considerare utilizarea altor strategii, cum ar fi perdelele și jaluzelele trase sau fluxul de aer al unui ventilator”, sugerează el.

Temperaturile exterioare extrem de ridicate pot încetini procesul de răcire, deoarece aparatul lucrează mai mult pentru a compensa căldura.

„Aparatele de aer condiționat pot răci aerul cu aproximativ 20 de grade mai jos decât temperatura exterioară”, spune Aaron Adams.  

Dacă ați atins deja acel prag inferior de scădere a temperaturii, nu veți mai putea răci încăperea doar cu aerul condiționat.

În plus, dacă diferența dintre temperatura actuală a camerei și temperatura dorită este semnificativă, va trece mai mult timp până se va răci.

Izolație și etanșare

„O bună izolație ajută încăperile să ajungă mai repede la temperaturile dorite prin reducerea schimbului de căldură”, explică Mitchell.

Acest lucru menține aerul rece pentru mai mult timp, permițând unității să atingă temperaturile țintă în succesiune rapidă. În schimb, încăperile prost izolate lasă căldura să intre mia ușor, încetinind răcirea și sporind utilizarea energiei.

Îmbunătățirea izolației și etanșarea golurilor din jurul ferestrelor și ușilor cu burlane și spumă expandabilă va ajuta la îmbunătățirea eficienței răcirii, prevenind evacuarea aerului cald și rece. Acest lucru va spori confortul interior și va reduce costurile de răcire.

Niveluri de umiditate

Umiditatea ridicată poate prelungi procesul de răcire, deoarece AC trebuie să lucreze mai mult pentru a elimina umezeala din aer și a-l răci.

Folosirea higrometrelor și a celui mai bun dezumidificator pentru a menține cele mai bune niveluri de umiditate pe tot parcursul anului asigură că AC poate funcționa eficient pentru a răci o cameră. 

Întreținerea aparatului de aer condiționat

„O unitate întreținută corespunzător, cu filtre și bobine curate, va răci o cameră mai eficient decât una care este întreținută prost”, spune Josh Mitchell.

Asigurați-vă că în mod regulat curățați aparatul de aer condiționat, inclusiv curățarea sau înlocuirea filtrelor, că bobinele nu au praf și reziduuri.