Angela Toncescu, fost președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor și cel mai bine plătit bugetar din istoria recentă a României a fost condamnată, pe fond, la 3 ani și șase luni de închisoare cu executare penru abuz în serviciu. Alături de ea au primit pedepse cu suspendare aproape toți ceilalți foști membrii CSA.

Toncescu încasa, cu tot cu bonusuri, peste 50.000 de euro lunar din funcțai de la ASF.

În acelaşi dosar, Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, foşti vicepreşedinţi ai Consiliului CSA, au primit câte 3 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare.
Aceeaşi pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare au primit Dan Constantinescu, Daniela Popa şi Corneliu-Silviu Moldoveanu, foşti membri ai Consiliului CSA.
În schimb, trei directori din CSA, Anabella Ruse, Marinela Nemeş şi Carmen-Gabriela Ivan, au fost achitaţi.
Judecătorii au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de SC Asigurare Reasigurare Astra SA (aflată în faliment) – prin lichidator judiciar KPMG Restructuring SPRL, Fondul de Garantare a Asiguraţilor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel la Instanţa supremă.
În acest dosar a fost trimis în judecată şi Dan Adamescu, însă procesul împotriva lui a încetat, ca urmare a decesului omului de afaceri.
Potrivit DNA, Dan Adamescu a administrat, în perioada 2011 – 2013, în mod defectuos societatea Astra, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate.
Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor.

Procurorii mai spun că anumite persoane din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au făcut demersuri pentru a-l favoriza pe Adamescu.

„În perioada 2011 – 2013, Adamescu, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanţii ASF să supravegheze activitatea Astra, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei”, declară DNA.

Anchetatorii au reţinut că omul de afaceri a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de aproximativ 106 milioane lei, fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resursele financiare ale Astra.

Procurorii mai susţin că el a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care Astra, în calitate de cesionar, s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care aceasta era în procedură de faliment.