Dacă am exclude impactul taxei pe stâlp, de aproximativ 8 lei/MWh şi pe cel al taxei pe apă uzinată de 21 lei/ MWh, atunci costul megawattului produs de Hidroelectrica în 2014 ar fi de doar 79 lei, reprezentând, pe departe, cel mai mic cost înregistrat vreodată de companie. Performanţa Hidroelectrica din 2014 este cu atât mai mare cu cât se raportează la o producţie de 18,4TWh, departe de recordul înregistrat în 2005 de 20,1TWh sau în 2010 de 19,8TWh. Cu toate acestea, cifra de afaceri a fost mai mare cu 135 milioane de lei comparativ cu anul 2010, iar profitul cu 800 milioane lei mai mare.

Hidroelectrica a înregistrat în 2014 cea mai bună performanţă financiară din Europa, cu o pondere a profitului net în cifra de afaceri de 35%, surclasând eternele rivale, Fortum din Finlanda şi Verbund din Austria. În perioada 30.06.2012 – 31.12.2014 Hidroelectrica şi-a redus datoriile cu 82%, repectiv de la 4,3 miliarde lei la 775 milioane lei, în acelaşi interval de timp, compania îmbunătăţindu-şi semnificativ trezoreria netă, de la un nivel negativ de 763 milioane lei la plus 489 milioane lei.

“Insolvenţa Hidroelectrica a răsturnat eterna paradigmă că statul este un prost manager. Şi companiile statului pot genera valoare, performanţă, profit şi încredere dacă sunt administrate de profesionişti.(…) Atunci companiile statului nu vor mai genera doar arierate, şomaj, falimente sau privatizări păguboase ci vor deveni adevărate motoare de creştere economică şi piloni de stabilitate socială”, a spus Remus Borza, Administratorul Judiciar al companiei.
Potrivit acestuia, după exemplul Hidroelectrica, şi ceilalţi producători de energie trebuie să se restructureze, să-şi reducă costurile de exploatare în paralel cu creşterea gradului de retehnologizare. ”Toate intervenţiile statului nu-i vor putea salva dacă nu vor înţelege că într-o ecomonie de piaţă prevalează competitivitatea şi nu ajutorul de stat”, a mai spus Borza.

Tragedie cumplită în România! A MURIT un celebru om de afaceri
Klaus Iohannis e în stare de ȘOC! Lovitura a venit chiar de unde nu se aștepta
UNGARIA pregătește marea lovitură în România. Se întâmplă în curând chiar la noi în țară
Denise Rifai face ravagii. Unde sunt banii din conturile lui Nicolae Ceaușescu? Se va afla totul
Dan BARNA e în stare de ȘOC! S-a aflat ce i se pregătește șefului USR
Mă numesc Mariana, am 36 de ani și am SLABIT 17 kg cu 2 diete fără să mă îngraș la loc. Le las aici și pentru voi