Practic, deși în această dimineață banca centrală din Elveția a anunțat intensificarea intervențiilor pe piața valutară, prin injectarea masivă de lichiditate, pentru a stopa aprecierea incredibilă a francului elvețian în raport cu principalele valute, la București francul a fost cotat mai sus decât ieri.
Care ar fi explicația? În primul rând cursul de ieri anunțat de BNR a încoprorat doar o mică parte din aprecierea francului elvețian pe piețele internaționale, întrucât până la finalul sesiunii de ieri moneda elvețiană a câștigat suplimentar extrem de mult în raport cu euro, raportul Euro/CHF coborând chiar sub 1,03.
Astfel, chiar dacă în această dimineață Banca Națională a Elveției a anunțat măsuri ferme de contracarare a aprecierii francului, prin vânzarea masivă de astfel de franci, iar asta s-a văzut în revenirea pe creștere a raportului Euro/CHF, cu aproape 0,5%, până peste 1,043, la București aprecierea de aseară a francului nu a putut fi contrabalansată în totalitate de deprecierea de azi.
Totuși, moneda națională a recuperat teren în fața euro la referința BNR, cursul coborând cu 0,12% (0,5 bani), până la 4,2620 lei. O scădere ceva mai rapidă s-a raportat pentru dolarul american, de 0,88%, până la un curs anunțat de BNR de 2,9629 lei.
O scădere și mai pronunțată a survenit și pentru valoarea gramului de aur, de 1,94%, de la maximul istoric de peste 170,3453 lei, la 167,0352 lei