Recesiunea din Statele Unite ar putea continua si in 2010, fiind necesar un nou pachet de stimuli economici cel putin la fel de mare ca si primul, a declarat economistul Martin Feldstein.

Feldstein, profesor in cadrul Universitatii Harvard si membru al consiliului pentru recuperare economica, a declarat ca pachetul de stimului acordat de statul american in urma cu o luna a acoperit doar o parte din scaderea cheltuielilor consumatorilor, exporturilor si constructiilor.

„Ma tem ca economia va continua sa se comprime si anul viitor”, a declarat Feldstein. „Nu stiu cand va lua sfarsit recesiunea, insa estimarile care indica finele lui 2009 sunt mult prea optimiste”, a mai adaugat economistul american.

Presedintele american Barack Obama a aprobat un plan de stimuli fiscali de 787 miliarde dolari, in urma cu o luna. Acesta este compus din scutiri temporare de taxe in valoare de 287 miliarde dolari si cheltuieli bugetare de 500 miliarde dolari.

„Pachetul de stimuli fiscali nu este suficient pentru a acoperi presiunea creata pe piata de reducerea cheltuielilor. In acest caz, sunt de parere ca va fi nevoie de un nou ajutor financiar”, a mai spus Feldstein.

Economistul a mai laudat si initiativa sefului Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, care a dezvaluit un plan de salvare a bancilor privind eliminarea activelor toxice ale bancilor, in vederea deblocarii creditelor.

Sursa: CNN Money