Recalculare pensii. Câți bani vor primii cei care au muncit 25 de ani

Recalculare pensii. Mai sunt doar două luni până când pensionarii vor începe să primească noile decizii de recalculare conform legii proaspete a pensiilor. Aceste decizii vizează suma suplimentară ce urmează să fie acordată românilor care au muncit timp de peste 25 de ani.

Exemple practice ale noii formule de calcul sunt deja disponibile. Milioane de români așteaptă cu sufletul la gură să afle suma pe care o vor primi, acum că toate recalculările au fost efectuate.

Concret, se estimează că 3,5 milioane de pensionari ar urma să primească, începând cu luna mai, aceste decizii de recalculare a pensiei. Suma corespunzătoare ar trebui să fie virată începând cu luna septembrie, iar aceste modificări pot varia între 1% și 100% din suma anterioară.

bani lei pensii salarii
Este un an extrem de important pentru pensionarii din România! / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Totuși, este esențial de menționat că noua formulă de calcul aduce cu sine și câteva schimbări semnificative. Un aspect crucial este reprezentat de introducerea punctelor bonus.

Deci, pentru românii care au muncit mai mult de 25 de ani, distribuția punctelor bonus este următoarea:

  • 0,50 puncte/an pentru cei cu peste 25 de ani lucrați;
  • 0,75 puncte/an pentru cei cu peste 30 de ani lucrați, pentru fiecare an în plus;
  • 1 punct pentru fiecare an lucrat peste 35 de ani.

Însă, în calculul total al punctajului se vor lua în considerare și alte elemente începând de acum, cum ar fi premiile, orele suplimentare, educația universitară, serviciul militar sau perioadele de șomaj.

Astfel, noua formulă de calcul din cadrul noii legi a pensiilor va ține cont de numărul total de puncte înmulțit cu valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei.

Un exemplu foarte simplu

De exemplu, un român care acumulează 35 de puncte, la care se adaugă cinci puncte pentru că a muncit peste 25 de ani și, să presupunem, a absolvit o facultate sau a primit anumite premii.

În plus, să adăugăm încă trei puncte pentru aceste realizări. Formula de calcul pentru pensie este: numărul total de puncte x Valoarea Punctului de Referință (VPR), care este de 81 de lei.

Deci, pensia ar fi:

pensia = 35 puncte + 5 puncte + 3 puncte = 43 puncte x 81 lei = 3.483 lei

Acum se va lua în considerare și numărul de copii. Astfel, mamele care au cel puțin un copil vor beneficia de o reducere de șase luni la vârsta de pensionare.

Reducerea este de șase luni pentru fiecare naștere, cu o limită maximă de 3,5 ani.