Tensiuni fără precedent lângă frontierele României: Ucraina se pregăteşte pentru o invazie la scară largă din partea Rusiei.

“Ne pregătim să respingem inclusiv ameninţările cu invazia la scară largă”

Realizatorul TV Radu Tudor a analizat acest subiect la Antena 3, explicând de ce un potenţial conflict ar avea urmări importante şi pentru România.

Recent, Şeful Statului Major al armatei ucrainene spunea: “Ne pregătim permanent să respingem diverse ameninţări, inclusiv ameninţările cu invazia la scară largă”.

Ucraina se confruntă, pentru al optulea an consecutiv, cu separatiştii din regiunea Donbas, susţinuţi de militari ruşi, a mai declarat acesta.

Şi Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, spunea, vineri, că este posibil în orice moment un război total cu Rusia, fapt pentru care îşi doreşte o discuție adevărată cu Vladimir Putin.

Radu Tudor: Vladimir Putin este un om care, pentru interesele sale de politică internă, sacrifică absolut orice

Realizatorul Antena 3 spune că războiul dintre Rusia şi Ucraina a început deja în 2014, odată cu anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. Noi lupte între cele două ţări ar putea destabiliza complet bazinul Mării Negre, pe care România şi aliaţii din NATO se luptă să îl apere.

“Ucraina este într-o postură extrem de dificilă”, afirmă Radu Tudor, cu toate că instituţiile internaţionale, mai ales NATO, încearcă să pună presiune pe Rusia, scrie antena3.ro.

“Subiectul este foarte sensibil, inclusiv pentru noi, având în vedere faptul că Rusia a invadat estul Ucrainei, a generat 13.000 de morți într-un război pe care l-a declanșat în 2014, și a anexat ilegal Peninsula Crimeea, care este teritoriu ucrainean. Așadar, războiul a început.

Temerea Kievului este că el ar putea evolua, că ar putea avansa și totul a pornit de la amplificarea acestui conflict, făcută de un articol scris de președintele Rusiei, Vladimir Putin, un articol scris în luna iulie, cu o puternică tentă de campanie electorală, în care spunea că ucrainenii și rușii sunt același popor.

E o chestiune foarte gravă, foarte periculoasă, care poate destabiliza în continuare bazinul Mării Negre, bazin pe care noi, ca stat membru NATO, împreună cu alți aliați, cu Bulgaria și cu Turcia, încercăm să îl stabilizăm.

Ucraina este într-o postură extrem de dificilă și, atât cât, pot instituțiile internaționale, în special NATO, încearcă să descurajeze și să apere zona aliată a Mării Negre și să transmită Rusiei că dacă va face în continuare mișcări militare surpriză în Ucraina, va fi supusă unor sancțiuni internaționale extrem de dure, care ar prăbuși economia rusă.

(…) Vladimir Putin este un om care încearcă să izoleze Rusia, preferă să rămână singur pe plan internațional și cu această ștampilă de președinte al unui stat agresor. Este un individ care, pentru interesele sale de politică internă, sacrifică absolut orice”, a declarat, luni, Radu Tudor.