În cadrul emisiunii Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News, publicistul susține că alegerile interne din PNL nu erau ”o nenorocire” dacă premierul Cîțu nu-și anunța candidatura la șefia PNL, decizie care a dus însă la încleștarea a două găști în partid.

El susține că premierul este susținut de o gașcă din partid, și totodată are și o funcție importantă în politica românescă.

„Și a venit nenorocirea acestor alegeri din PNL. Ele nu erau o nenorocire dacă nu se înscria în cursă premierul României.(…) S-a înscris premierul României, care fiind și slab și susținut de o gașcă, a transformat PNL într-un adevărat război civil, în care cele două grupări, găști, sunt încleștate. Puțină lume știe ce bătălie e între ei.

Bătălia care se duce nu este o bătălie surâzătoare. Puteau să fie alegeri cum a fost pe vremea lui Dragnea. Adică dl. Ludovic Orban era sigur că va câștiga, se înscriau acolo 2-3 pițifelnici și asta era. Ori, a intrat un candidat care e premierul României”, a afirmat publicistul.

Cine ar putea câștiga alegerile din PNL

Ion Cristoiu a mai adăugat că alegerile ar putea avea aspectul unei răsturnări de situație, în care una din găști va dispărea. Mai exact, acesta susține că dacă Ludovic Orban ar câștiga, ar putea duce la înlocuirea lui Florin Cîțu din funcția de premier.

Totodată, publicistul susține că dacă Florin Cîțu ar deveni liderul partidului va avea mai multe responsabilități și nu va mai avea timp să se ocupe și de România.

„Aceste alegeri au aspectul unei răsturnări a lui Ludovic Orban. Deci, finalul acestor alegeri este că una dintre găști dispare. E greu de presupus că Ludovic Orban, dacă va câștiga, îl mai lasă pe Florin Cîțu premier. Este pentru prima dată în postdecembrism când în interiorul unui partid e aproape război civil. (…) Gruparea din spatele lui Cîțu și cu președintele, or mai fi și serviciile, chiar pariază pe acesta. Și-atunci, până în 25 septembrie, România este paralizată pentru că premierul nu mai are timp de țară, se preocupă, face turnee prin țară”, a explicat publicistul.

În ceea ce privește vizita de vineri a premierului Cîțu la Baia Mare, Cristoiu susține că aceasta este una dintre cele mai mari escrocherii politice deoarece acesta folosește funcția și banii de la Guvern într-o bătălie internă, de partid, al cărei scop este înlăturarea lui Ludovic Orban din fruntea PNL.

Publicistul susțne că premierul Florin Cîțu cheltuie anumiți bani și fură statul român, folosindu-se de funcția de premier doar pentru a-l putea elimina pe Ludovic Orban de la șefia partidului.

„În realitate, am avut de-a face cu una dintre cele mai mari escrocherii politice pentru că premierul s-a dus pe banii Guvernului – nu s-a dus pe banii PNL sau pe banii lui – la Satu Mare, nu întâmplător pentru că președintele CJ Maramureș e din gașca lor și acolo au venit doi tipi care nu aveau ce căuta: Emil Boc și Rareș Bogdan. Și o acțiune guvernamentală, pe banii Guvernului, s-a transformat într-un moment în care cei doi nu aveau ce căuta acolo.

Am avut imagine a ce va fi în această țară până pe 25 septembrie. Se iau bani guvernamentali. Se ia o acțiune guvernamentală, se duce premierul, acolo vin doi susținători de-ai lui, care-i cântă în strună. Nu văd rostul. Putea să spună în conferința de presă: stimați jurnaliști nu mă întrebați cu PNL (…). Problema e că el se plimbă și fură startul. Deci avem două probleme. Cu banii și că el folosește funcția de premier pentru a-l bate pe Ludovic Orban”, a afirmat publicistul.

Florin Cîțu nici nu vrea să candideze

Ion Cristoiu a mai subliniat un aspect neabordat până acum. Acesta susține fă premierul Florin Cîțu nici nu vrea să candideze, dar este împins de la spate de Alina Gorghiu, susținută de președintele Iohannis, care îl va lăsa însă din brațe pe premier dacă acesta va pierde competiția din PNL.

„Premierul României… de fapt, nu premierul României… mi-a limpede că el nu a vrut să candideze. L-a împins gruparea Alinei Gorghiu, care are și mari influențe și la Cotroceni și a venit la președinte și a zis: știți, noi deja avem…. Paranteză, nu uitați că au fost două puciuri pe care le-a oprit președintele, dar nu le-a oprit pentru că îi era drag Ludovic Orban”, a adăugat acesta.

Publicistul amintește de finele anului trecut atunci când trebuia cerută demisia lui Ludovic Orban înainte de congres. Evenimentul a fost oprit de Klaus Iohannis iar acest lucru ar însemna un punct în plus pentru ludovic Orban.

„Cele două puciuri, cel din 19 decembrie, când mergea Rareș Bogdan deja să convoace Biroul Permanent Național, împreună cu dl Sighiartău, care furaseră cheile, și a fost oprit de Klaus Iohannis, și 20 ianuarie când am făcut interviul la Aleph News cu Rareș Bogdan și trebuia să fie începutul unui puci. Era prevăzut ca a doua să iasă pe rând Boc și ăia să-I ceară demisia lui Ludovic Orban, înainte de congres.

Au fost oprite amândouă de Klaus Iohannis pentru că avea informații de la SRI că pierd. Și asta spune însă un lucru foarte important în favoarea lui Ludovic Orban. Klaus Iohannis este totuși un politician, minim, dar e. Când va vedea că Florin Cîțu nu are nicio șansă, îl lasă din brațe mâine”, a spus publicistul.

În final, Ion Cristoiu este de părere că Florin Cîțu nu va câștiga alegerile din partid pentru că nu își dorește cu adevărat să candideze.

„Va pierde Cîțu, deocamdată. El nu mi-a lăsat un moment impresia că vrea. Chiar și asta de la Satu Mare. El nu candidează. Sunt ăștia care… Eu propun ca pe Cîțu să-l altoim cu Rareș Bogdan și va ieși un candidat perfect. Sau Rareș Bogdan să facă o chestie prin căști, tot timpul, să-i șoptească lui Cîțu”, a mai spus acesta.