Rata anuală a inflației a scăzut la 6,61% în martie 2024

Potrivit INS, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere în luna martie 2024, coborând la 6,61%, față de 7,23% în februarie. În această perioadă, prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar serviciile cu 10,20%.

În luna martie 2024, indicele prețurilor de consum a înregistrat o creștere de 100,42% în comparație cu luna februarie 2024. Rata inflației de la începutul anului (martie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost de 2,4%.

Comparativ cu luna martie 2023, rata anuală a inflației în luna martie 2024 a fost de 6,6%. În plus, rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2023 – martie 2024) față de precedentele 12 luni (aprilie 2022 – martie 2023) a fost de 8,5%, mai precizează sursa citată.

„Ce arată prognoza? Că rata anuală a inflaţiei se va menţine pe o traiectorie generală de scădere, cu această întrerupere temporară în ianuarie anul curent, însă ritmul dezinflaţiei este anticipat să încetinească semnificativ pe parcursul anului următor şi o să mai explicăm de ce acest lucru.

Avem, se observă, datele sunt trimestriale şi în consecinţă creşterea inflaţiei de la începutul anului 2024 nu este atât de pronunţată, pentru că se referă şi la februarie şi martie şi deci creşterea din ianuarie va fi diminuată, categoric.

Dar apoi traiectoria este categoric în jos, nu diferă foarte mult, pe datele noastre sunt 1 – 2 puncte procentuale faţă de traiectoria anterioară. Ea a fost revizuită descendent pe parcursul anului 2024 şi revenirea în intervalul ţintei, la limita superioară, este prognozată pentru 2025”, a declarat Mugur Isărescu la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu / SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Traiectoria prognozată a fost ajustată în scădere pe parcursul anului 2024, datorită evoluțiilor mai favorabile ale indicatorului în perioada recentă, cu accent pe segmentul alimentar.

Rata inflației va continua să scadă, estimează BNR

Potrivit Băncii Naționale a României (BNR), se estimează că rata anuală a inflației va continua să scadă în lunile următoare, însă pe o traiectorie ușor mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza din februarie 2024. De asemenea, se observă incertitudini și riscuri crescute asociate conduitei viitoare a politicii fiscale și de venituri.

Evaluările recente publicate de BNR estimează că aceasta va continua să scadă în lunile următoare, urmând o traiectorie ușor mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din februarie 2024.

Această tendință este în principal determinată de efectele de bază și de corecțiile descendente ale prețurilor mărfurilor agroalimentare. De asemenea, se anticipă o decelerare a creșterii prețurilor importurilor și o ajustare descendentă graduală a anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt. Mai multe puteți citi aici.