Președintele și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, refuză să se vaccineze pentru că se teme de efectele mortale ale vaccinului, se spunea în respectivul videoclip, care nu a fost decât un Fake News.
Pagina de Facebook care a făcut această afirmație, „Filipino Future”, are o istorie mai lungă de partajare a informațiilor false, scrie Rappler.

De fapt, directorul executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla, este complet vaccinat. El a primit a doua doză de vaccin Pfizer în martie 2021. Nu s-a vaccinat mai devreme, deoarece nu a vrut să fie acuzat că a „sărit peste rând”.

Pe 11 ianuarie 2022, pagina de Facebook „Filipino Future” a încărcat un pasaj dintr-un interviu al lui Bourla, din 14 decembrie 2020, unde acesta a explicat de ce nu și-a primit încă vaccinul COVID-19.

Videoclipul difuzat în Filipine, care este mai vechi de un an, avea subtitrarea: ”Directorul Pfizer nu vrea să se vaccineze pentru că îi este frică să nu moară din cauza vaccinului. Știe de ce”. Videoclipul a avut peste 9.700 de vizualizări pe Facebook.

De ce nu a vrut Bourla să se vaccineze

Această postare este însă complet falsă. În interviul difuzat de CNBC, Bourla spunea că nu era încă vaccinat la momentul respectiv, deoarece nu dorea să se spună că a sărit peste rând.
„Când voi putea, îl voi face. Am 59 de ani şi sunt sănătos. Nu lucrez în linia întâi, deci categoria mea nu este printre primele care au prioritate la vaccinare acum”, explica Albert Bourla, citat de CNBC.

Totuși, CEO-ul Pfizer preciza că ia în considerare varianta de a-şi face vaccinul mai repede doar pentru a demonstra încrederea pe care o are în produsul dezvoltat de compania sa în colaborare cu BioNTech și pentru a-i încuraja pe alţii să se vaccineze.

De un Fake News similar nu a fost cruțat nici CEO-ul BioNTech

De un Fake News similar nu a fost cruțat nici Ugur Sahin, CEO al BioNTech, compania germană de biotehnologie care a colaborat cu Pfizer pentru a dezvolta vaccinul anti-Covid. Utilizatorii rețelelor sociale au distribuit un videoclip care l-ar fi surprins în timp ce recunoștea că nu se va vaccina.

Clipul de aproximativ două minute îl arată pe Sahin răspunzând la întrebările unui reporter despre vaccinare și în care spune că nu are permisiunea legală de a se vaccina. Dar videoclipul data din decembrie 2020, înainte ca lansarea vaccinului să înceapă în Germania.

Ugur Sahin s-a vaccinat anul trecut, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei.