Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care candidează acum pentru poziția de Primar General al Capitalei, în cadrul alegerilor locale 2020, vine cu o soluția radicală pentru ca bucureștenii să poată beneficia de apă caldă și căldură.

Astfel, Tăriceanu propune desființarea în totalitate a sistemului centralizat de termoficare din București, urmând ca toți locuitorii Capitalei să își instaleze centrale termice de apartament.

”Băgăm miliarde de lei în subvenție”

Actualul sistem de încălzire centralizată nu a fost construit cu gândul la necesitățile oamenilor, ci pentru necesitățile industriei comuniste de dinainte de 1990, insistă fostul premier.

”De prea mulți ani băgăm miliarde de lei în subvenția pentru căldură și apă caldă, pentru că evităm să luăm o decizie tranșantă. Este soluția continuei cârpiri a aproape 4.000 km de conducte din care au fost înlocuiți doar 260 de km, ceea ce ne dorim și pentru viitor?

Putem accepta ca 6 luni pe an să ne lipsim de confortul apei calde din cauza nesfârșitelor revizii sau retehnologizări? Merită să facem din oraș un permanent șantier? Și dacă vom avea răbdare încă 15 ani ca să finalizăm schimbarea conductelor va veni un moment când vor trebuie modernizare CET-urile și povestea nu se mai termină vreodată.

”Plătim ineficiența acestui sistem”

Actualul sistem de încălzire centralizată nu a fost construit cu gândul la necesitățile oamenilor, ci pentru o industrie care astăzi, în mare parte, nu mai există. Ne-a rămas nouă, celor mulți, să plătim acum ineficiența acestui sistem.”, poate fi citit în programul publicat de Călin Popescu Tăriceanu pe site-ul său oficial de candidat.

Fostul premier a venit cu precizări suplimentare și pe pagina de Facebook:

”Eu vă propun să lăsăm baltă modelul de a îngropa bani în pământ și de a primi prea puțin în schimb. De aceiași bani putem să montăm centrale termice de apartament în locuința fiecărui bucureștean.”, a scris miercuri seară Călin Popescu Tăriceanu, desființarea sistemului centralizat de termoficare fiind unul din punctele centrale ale programului său de candidat.