Răsturnare totală de situație în ceea ce privește purtarea măștii obligatorii. Avocata Minodora Ion a anunţat că va contesta la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei. Avocata a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul privind purtarea obligatorie a măştii, însă ÎCCJ a hotărât diferit. Mai exact, instanța a admis recursul înaintat de DSU la o sentinţă a Curţii de Apel Bucureşti care decisese că purtarea măştii în spaţiile publice deschise nu poate fi obligatorie.

„O veste tristă!

ÎCCJ a admis recursul formulat de DSU.

Curios că ÎCCJ  ( din oficiu) a considerat că nu aveam interes să formulez acţiunea; adică Arafat&CO decid cum vor iar noi nu avem dreptul să spunem nimic.

Concret, ÎCCJ nu s-a pronunţat dacă măsură era legală sau nu, dacă Arafat&Co au respectat legea sau nu, ci că nu aveam interes să formulez acţiunea.

Adică CAB a considerat că aveam interes, mi-a şi admis acţiunea şi dintr-o dată nu mai am interes…

Îmi pare rău să spun, dar o consider o decizie politică.

Voi merge la CEDO!

Să-mi spună CEDO dacă măsură era legală sau nu şi dacă Arafat a acţionat cu respectarea dispoziţiilor legale, în condiţiile în care ÎCCJ refuză s-o facă.
Vă mulţumesc pentru susţinere! Vă îmbrăţişez cu toată dragostea!”, a scris avocata Minodora Ion pe Facebook.

Decizie importantă a Curții de Apel

Trebuie subliniat că ÎCCJ a admis recursul făcut de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă la o sentinţă a Curţii de Apel Bucureşti care decisese că masca în spaţiile publice deschise nu poate fi obligatorie, sentinţă pronunţată după ce avocata din Constanţa Minodora Ion a sesizat instanţa pe acest subiect. Articolul 4 punctul 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat nr. 4660427/17.12.2020 privind prelungirea măsurii carantinei zonale pentru municipiul Constanţa prevedea obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani. Procesul a fost deschis după ce avocata de la Baroul Constanţa Minodora Ion a sesizat instanţa de judecată asupra acestui subiect. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut în vigoare marţi ordinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, fiind respinsă definitiv acţiunea introdusă în instanţă de avocata Minodora Ion.

„Admite recursul declarat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă împotriva sentinţei nr. 1454 din data de 23 decembrie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată cu privire la cererea completatoare formulată de reclamanta Ion Minodora şi, rejudecând: admite excepţia lipsei de interes a cererii completatoare, invocată din oficiu.

Respinge acţiunea în anulare a prevederilor art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427/17.12.2020, ca fiind lipsită de interes. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 05 ianuarie 2021”, se arată în hotărârea ICCJ.
Acțiunea a fost introdusă chiar înainte de Crăciun.