Rezultatele la ieşirea de la urne par să indice o schimbare importantă la Bucureşti, unde PSD ar urma să cedeze atât Primăria Generală către Nicuşor Dan, dar şi multe dintre primăriile de sector.

Deşi l-a susţinut pe Nicuşor Dan, PNL, partidul aflat acum la guvernare în România, nu prea poate considera că alegerile din Capitală reprezintă o victorie. Dacă privim exit-poll-urile, este foarte posibil ca liberalii să rămână cu doar o primărie de sector – Ciprian Ciucu la Sectorul 6.

Ar mai fi şanse pentru Primăria Sectorului 5, unde primele cifre indice o bătălie extrem de strânsă între Cristian Băcanu (PNL), Cristian Popescu Piedone (PPU-sl) şi actualul primar Daniel Florea (PSD).

„A fost un mare risc pe care Ludovic Orban şi l-a asumat în martie”

Despre acest subiect a vorbit şi politologul Cristian Pîrvulescu, invitat la Digi24 duminică seara.

“Politic discutând, a fost un mare risc pe care Ludovic Orban şi l-a asumat în martie, atunci când a susţinut această candidatură. A fost criticat din partid, de chiar prim-vicepreşedintele său. Nicuşor Dan a fost un pariu reuşit. PNL devine în momentul de faţă primul partid al României, însă nu primul partid al Bucureştiului.

Însă o să vedeţi în ce constau aparenţele: USR-ul este un partid puternic în Bucureşti, dar nu va fi un partid puternic în România. Va reuşi să obţină un număr mic de primării, în general primării de oraşe mari şi asta nu-i va permite să se înrădăcineze.

Relaţiile între cele două partide în lunile următoare vor deveni tensionate.

Uitându-ne la exit-poll, vedem că există doi primari USR, un primar independent provenit din USR, Nicuşor Dan, şi un singur primar PNL, Ciprian Ciucu la Sectorul 6. În rest, suntem siguri în ceea ce priveşte 3 şi 4. Acolo Robert Negoiţă şi primarul PSD în funcţie la 4 probabil rămân. Singurul loc care rămâne cât de cât în suspans este la Sectorul 5.

Aparent, victoria este a USR-ului! Dar niciunul dintre aceste partide, USR, PLUS sau PNL n-ar fi reuşit decât dacă ar fi fost împreună.

Aceste alegeri ar putea fi alegerile salvatoare pentru USR! A fost salvat de alegerea lui Nicuşor Dan”, a spus Pîrvulescu.

O zi istorică pentru PNL, susţine Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seara, după închiderea urmelor de vot, că PNL a înregistrat o victorie istorică în alegerile locale 2020.

”Le mulțumesc românilor că s-au comportat exemplar, au respectat regulile sanitare și au suportat statul la coadă. Îi felicit pe toți românii care s-au prezentat la vot.

Pentru noi, PNL, este o zi istorică! Pentru prima dată, de la Revoluție, în ultimii 30 de ani, Partidul Național Liberal a înregistrat o victorie în alegeri învingând PSD fără drept de apel.

Este cel mai spectaculos rezultat al PNL în ultimii 30 de ani. Suntem la a treia victorie: am câștigat europarlamentarele, alegerile prezidențiale la un scor istoric și iată că azi am câștigat și localele”, a declarat Orban.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin