Noua tulpină a COVID și-a făcut deja simțită prezența pe glob și provoacă panică maximă în Europa. Deja, coronavirusul din Marea Britanie a fost descoperit în 33 de țări, iar unele state au luat măsuri dure de limitare a răsândirii acestuia.

Specialiștii susțin însă că noua tulpină este mult mai contagioasă, fiind mult mai transmisibilă decât alte variante.

Mai mult decât atât, tulpina nouă a Sars CoV-2 afectează într-o proporţie mai mare tinerii sub 20 de ani, ceea ce în cazul tulpinei iniţiale nu se întâmpla, potrivit imperial.ac, citat de Antena 3.  Aceste observaţii ale specialiştilor apar într-un studiu realizat de o echipă de colaborare de la Imperial College London, Universitatea din Edinburg, Centrul de Sănătate Publică din Anglia, Universitatea din Birmingham şi consorţiul specialiştilor care cercetează COVID-19.

Noua tulpină Sars CoV-2 se răspândeşte rapid în Anglia.  Medicii spun că toate virusurile suferă mutaţii sau modificări genetice, iar varianta aceasta nouă a Sars CoV-2 a fost descoperită în noiembrie 2020 şi se răspândeşte cu repeziciune în Anglia.

„În plus, această transmisibilitate mare face ca controlul asupra bolii să fie mai dificil şi va face în aşa fel încât vaccinarea să devină mai rapidă”, a susținut profesorul Neil Ferguson.

Care este mecanismul din spatele acestor schimbări

Specialiştii au descoperit că noua tulpină a coronavirusului afectează foarte mult adolescenţii. Dar este prea devreme pentru a vedea care este mecanismul din spatele acestor schimbări, atrag atenţia medicii.

Noua variantă a virusului, care s-a răspândit rapid în Marea Britanie și prezintă o transmisibilitate mult mai mare, a fost depistată în China și SUA. Conform autorităților chineze, această descoperire ar putea pune probleme serioase în prevenirea și controlul virusului în această țară. China a detectat primul său caz importat al noii variante de coronavirus care se răspândește rapid în Marea Britanie, potrivit unei publicații a Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), după cum transmite Reuters.

Țările din întreaga lume au întrerupt legăturile de călătorie către Marea Britanie pentru a opri răspândirea noii variante, despre care oamenii de știință au spus că este cu 40-70% mai transmisibilă decât varianta originală. Noua tulpină a fost detectată la o tânără de 23 de ani care s-a întors în China din Marea Britanie, care a fost testată la Shanghai pe 14 decembrie, conform celei mai recente ediții a China CDC Weekly publicată miercuri.

FOTO: INQUAM/Alex Nicodim