Presiunile vin din partea autorităţilor de reglementare şi din partea investitorilor, potrivit studiului realizat de banca austriacă.

Analiştii Raiffeisen se aşteaptă la o creştere anuală cu 7,5% a creditării în CEE în monedă locală, până în 2021, cele mai mari contribuţii venind din Rusia, Polonia, Cehia şi România. Este cu două puncte procentuale mai puţin decât se estima pentru 2015. În euro, avansul creditării va fi de 4,1%.

Băncile se confruntă cu "o bătălie dificilă" de a-şi majora rentabilitatea fondurilor proprii (ROE) la 10% în Europa Centrală şi de Est, de la mai puţin de 5% anul trecut, susţin analiştii Gunter Deuber şi Elena Romanova.

"Sunt câteva probleme deschise în sectorul bancar din CEE la care este dificil de răspuns în prezent. Încă este neclar ce nivel al profitabilităţii este fezabil şi cât de mult vor cere autorităţile de reglementare şi investitorii pieţelor din CEE şi băncilor din Europa Occidentală, comparativ cu creditorii care se concentrează pe pieţele mai mature din Europa Occidentală", apreciază cei doi analişti.

Creditarea în CEE este dominată de bănci ca Raiffeisen, UniCredit SpA, Societe Generale SA şi Erste Group Bank AG, care s-au bucurat de marje ridicate de profit înainte de criza financiară din 2008.

Acum marjele de profit sunt scăzute deoarece creşterea încetineşte şi autorităţile de reglementare solicită băncilor să majoreze nivelul lichidităţilor la subsidiarele locale, ceea ce este mult mai scump decât transferarea fondurilor din Europa Occidentală către CEE, explică Deuber. Concurenţa se concentrează pe pieţele selectate, cum ar fi creditele de consum, şi în ţări ca Cehia, Slovacia sau România, adăugând noi presiuni asupra creditorilor.

"Băncile încearcă să simplifice şi să elimine unele elemente riscante, de exemplu rămânând în Rusia, dar fiind mai selective, pentru a reduce costurile legate de capital. Pe de altă parte, ele trebuie să-şi majoreze profitabilitatea, ceea ce le creează probleme deoarece mai mulţi competitori se concentrează pe aceleaşi pieţe. Este un echilibru dificil şi nu ne aşteptăm ca presiunile să se atenueze în următorii ani", a precizat Deuber.

În România, Raiffeisen Bank deserveşte aproximativ 2 milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 8.200 de companii mari şi medii. Reţeaua Raiffeisen Bank numără peste 500 de unităţi, peste 1.100 de ATM-uri, aproximativ 14.000 de EPOS-uri şi 40 de MFM (maşini multifuncţionale "selfbanking").

AGERPRES