Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a reacționat după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat că toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor putea începe campaniile de vaccinare în aceeaşi zi.

Întrebat dacă România ar putea să se alăture acestui program de vaccinare, Alexandru Rafila a spus că acest lucru ar putea fi posibil. Totodată, el a vorbit și despre cantitatea de vaccinuri care urmează să ajungă în țară. Se pare că doar 5.000 de români ar urma să fie vaccinați în primă fază.

”Da, cred că da, mai ales că ceea ce transmite de fapt doamna preşedinte a Comisiei Europene, că în Europa nu există discriminări, toate ţările au acces la vaccin în acelaşi timp, odată cu autorizarea lui de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi lucrul ăsta cred că ar trebui să fie încurajator pentru cetăţeni, pentru că încă din ultimele zile acestui an, putem să pregătim relansarea din anul următor, pentru că, vedeţi, cantitatea iniţială simoblică, 10.000 de doze, asta înseamnă maxim 5.000 de persoane care pot să fie imunizate, deci, e clar că greul va începe în luna ianuarie, cu vaccinarea personulului medical. Acolo trebuie să demonstrăm noi că suntem pregătiţi să facem acest lucru în timp”, a spus Rafila, la Antena 3.

Românii trebuie convinși

Totodată, Alexandru Rafila a mai precizat că se va derula o campanie de comunicare pentru a convinge să se vaccineze. El a subliniat faptul că România nu trebuie să aștepte ”doi ani pentru a se întâmpla acest lucru” și trebuie să ne mișcăm la fel ca și restul țărilor europene.

”Trebuie să demonstrăm că suntem capabili să facem o campania de comunicare care să covingă lumea să se vaccineze, pentru că de succesul acestei campanii depinde relansarea economiei şi reluarea activităţii sociale, iar acest succes este condiţionat şi de timp. Nu putem să aşteptăm doi ani să se întâmple acest lucru. Trebuie să îl realizăm la fel de repede ca şi celelalte ţări din Uniunea Europeană care au pregătit aşa cum trebuie acest program de vaccinare”, a adăugat Rafila.

Întrebat despre cum se pregătește România pentru campania de vaccinare, reprezentantul României la OMS a precizat că pregătirea este una de natură logistică.

”Este o pregătire de natură logistică şi cred că, cel puţin într-o primă fază, când se realizează vaccinarea personalului medical poate să facă faţă, dar, repet, acest lucru nu este suficient.

Campania aceasta de informare este la fel de importantă, pentru că de ea depinde până la urmă aderenţa la vaccinare, adică persoanele care ar trebui să fie vaccinate să se şi hotărască să o facă. Nu este totdeauna suficient să dai informaţii legate de eficacitate, de siguranţă a unui vaccin, trebuie pur şi simplu să convingi oamenii că aceasta este soluţia corectă şi ea trebuie să constituie o responsabilitate, nu numai pentru autorităţi, ci şi pentru fiecare cetăţean, pentru că în felul acesta, economia funcţionează, locurile de muncă pot fi recâştigate, acolo unde au fost pierdute şi viaţa socială, şcolile, ar putea să funcţioneze fără niciun fel de restricţii, ori lucrul acesta cred că e important pentru toată lumea”, a mai menționat Rafila.

Sursa foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu