Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă! Veste teribilă în plină pandemie

Alexandru Rafila este de părere că secțiile de terapie intensivă a spitalelor COVID sunt pline și că cifrele ne arată că suntem la jumătate din numărul de cazuri înregistrat în luna noiembrie a anului trecut. El a mai precizat că este îngrijorat de acest aspect având în vedere că nu se cunoaște situația reală dar se știu manifestările din punct de vedere al presiunii pe sistemul de sănătate.

”Noi ne găsim acum în situaţia în care, practic, secţiile de terapie intensivă alocate pacienţilor cu noul coronavirus, sunt pline, probabil că ne apropiem de capacitatea maximă, iar cifrele ne arată că suntem la jumătate din numărul de cazuri care au fost înregistrate în noiembrie.(…) Asta mie îmi generează o preocupare, pentru că nu ştim care e situaţia reală, de fapt, şi doar vedem manifestările din punct de vedere al presiunii pe sistemul de sănătate.”, spune Alexandru Rafila.

”Testarea este inegală între județe”

Specialistul a mai precizat că probabil situația este îngrijorătoare și în județele care apar că au mai puține cazuri de coronavirus, având în vedere că se cunoaște problema testării inegale între județe. El mai spune că Ministerul Sănătății ar trebui să se mobilizeze măcar în al doisprezecelea ceas.

”Deci probabil că situaţia este îngrijorătoare şi în judeţele care aparent au un număr mai mic de cazuri şi aici cred că Ministerul Sănătăţii ar putea să se mobilizeze măcar acum, în al doisprezecelea ceas. Discutăm asta de mai multe luni, că testarea este inegală între judeţe şamd. Nu cred că e suficient ca Ministerul Sănătăţii să publice aceste date că nu e Ministerul Transparenței, este Ministerul Sănătăţii şi trebuie să se ocupe nu numai cu comunicarea datelor, ci şi cu nişte acţiuni care să ducă la obţinerea unor date care să fie cât mai apropiate de realitate, încât să ştim ce avem de făcut”, a afirmat Alexandru Rafila duminică seară, la Antena .

Vor exista câteva săptămâni de creștere

Rafila a mai precizat că această creștere ca dura câteva săptămâni și că nu te poți aștepta că se va încheia imediat. El a mai spus că este important ca boala să fie oprită pentru a putea asigura asistență medicală tuturor celor care au nevoie.

”Când te afli într-o perioadă de creştere rapidă, ea nu poţi să speri că se va încheia săptămâna viitoare. Deci, vor exista cu siguranţă câteva săptămâni de creştere. Important este ca această creştere, care s-a dovedit să fie destul de rapidă, 20% săptămânal, atât a crescut boala, să fie frânată încât la un moment dat să putem să oprim această creştere, nu de dragul opririi creşterii, că nu asta e important, ci ca să putem să asigurăm asistenţă medicală tuturor celor care au nevoie.”, spune Rafila.

Acesta a mai precizat că îi este frică de faptul că în următoarele săptămâni, în unele zone, situația de la ATI va deveni mai puțin controlabilă.

”Mi-e foarte, foarte, foarte frică că în următoarele două săptămâni vom ajunge într-o situaţie mai puţin controlabilă în unele zone în ceea ce priveşte terapia intensivă”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Sursa foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu