Probleme imense pentru șeful DSU, Raed Arafat. totul i s-a întâmplat în direct acestuia. Nu s-ar fi așteptat niciodată la așa ceva.

Raed Arafat, în stare de șoc

Cei de la Digi24 au făcut un experiment chiar în prezența lui Raed Arafat. S-au pus în situația unui bucureștean care ar avea o problemă legată de COVID-19 și care ar avea nevoie să sune la DSP. A trecut aproape jumătate de oră până când de la capătul celălalt să se audă o voce care a îndemnat: „Ziceți”.

Experimentul a fost motivat de numeroasele mesaje primite. Oamenii s-au plâns că nu pot da de DSP, așa cum prevede procedura, fie pentru a anunța că au fost contacți ai unei persoane pozitive, fie pentru a anunța că au fost depistați cu COVID-19, fie pentru a afla rezultatul unui test pentru SARS-CoV-2.

„În mod normal, trebuie să răspundă. Și dacă nu răspund, trebuie să explice de ce nu răspund”, a declarat Raed Arafat.

Primul demers a fost căutarea pe internet a unui număr de telefon de la DSP București. În momentul apelului, a răspuns un robot care a început să enumere mai multe numere de telefon.

Apoi, au fost cel puțin șase-șapte încercări de apel la diversele numere de telefon indicate pentru DSP București. Toate încercările s-au soldat fie cu ton de „ocupat”, fie s-a auzit vocea unui robot în urma unor apeluri prelungite rămase fără răspuns: „Clientul apelat nu răspunde”.

„Nu știu ce sistem de apeluri telefonice au. În mod normal, ar trebui să fie un număr care redirecționează apelul către alte terminale, dacă unul dintre numere este ocupat. Dacă sunt mai multe numere la care trebuie încearcat pe rând, asta îngreunează accesul și poate trebuie analizată această treabă”, a comentat Raed Arafat.

Raed Arafat a asistat în continuare la încercările de a da de cineva de la DSP București și a explicat cum ar trebui să funcționeze această instituție, care, de altfel, a primit recent întăriri, pentru că a fost detașat personal suplimentar printr-un ordin semnat chiar de șeful DSU.

„Noi în ultimele trei zile am detașat sute de oameni la DSP-urile din toată țara care au solicitat personal. Acest personal a fost dat pentru următoarele motive: să stea să răspundă la telefon și să sprijine anchetele epidemiologice. Ordinele au fost semnate, de acum DSP-ul trebuie să organizeze utilizarea acestui personal. Au primit nenumărate instrucțiuni, în videoconferințe, de la Ministerul Sănătății.

Și atunci, în mod normal, ar trebui să se răspundă la telefon, să dea informațiile, să gestioneze situația. Ce se așteaptă de la DSP? Ancheta epidemiologică, anumite analize și decizii privind cazurile din județele lor, analiza pe zonele care sunt focar, măsurile care se recomandă acolo, inclusiv carantinarea localităților”, a explicat Raed Arafat.

Pe final, a răspuns cineva de la DSP București: „Da, vă rog, bună seara, medicul de gardă, doctor Ilie, DSP București, vă rog”.

Doamna doctor a explicat că în acel moment erau trei persoane de gardă. „Eu în jurul meu am trei telefoane, colegele mele au alte trei. Eu am închis acum trei apeluri simultan, pentru că nu mai dovedeam să fac față”, a explicat medicul.

„Pot să crească numărul (personalului). E un oraș mare. Poate că într-adevăr, trebuie schimbat modul, nu știu care e modul în care sunt legate telefoanele, trebuie să fie un număr care să meargă la mai multe apeluri”, a reacționat Raed Arafat.

„Noi suntem deja de patru-cinci luni în pandemie, lăsând la o parte toate disfuncționalitățile și toate problemele care au fost – că de fiecare dată când vrei să te aprofundezi, iarăși îți vine altă problemă să o rezolvi, paralelă cu ce trebuie să faci. Eu asta trebuie să o zic: adică s-a pierdut foarte mult timp pe care alte țări l-au folosit în pregătire mai departe; noi l-am pierdut să răspundem la unii și la alții 1.000 de chestii. Dar e normal, să zicem, așa e la noi.

Dar noi, pe baza experienței cumulate, trebuie să ne pregătim mai bine, pentru că va veni poate o perioadă mai grea în toamnă, când o să ai și gripă, o să ai și covid, o să ai și alte probleme, poate o să avem din nou cazuri infectate, poate din nou ne crește numărul cazurilor, dacă acum vom reuși să-l scădem. Deci, din acest punct de vedere, este clar că pregătirea, acum, este foarte importantă și acum este o perioadă în care trebuie să ne pregătim mai bine”, a punctat Raed Arafat.

 

Sursa foto INQUAM / George Calin