Dosarul deschis vizează ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. Amintim faptul că incidentul s-a produs în cursul după amiezii de luni, atunci când mai mulți muncitori au fost surprinși de un mal de pământ care s-a surpat peste ei în timp ce efectuau o serie de lucrări.

„Ieri, în jurul orei 16:55, Secţia 11 Poliţie a fost sesizată că pe o stradă din Sectorul 3, mai mulţi muncitori care săpau un sanţ au fost surprinşi de malul de pământ care s-a surpat peste ei. La faţa locului au sosit poliţişti ai Secţiei 11 Poliţie care au întreprins activităţi care să faciliteze intervenţia I.S.U.”, a anunţat, marţi, Poliţia Capitalei.

În urma nefericitului incident, două persoane au murit, iar alte patru au fost transportate la spitale pentru îngrijiri, cercetăriile având loc în continuare.

Raed Arafat, despre incidentul din Capitală

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a reacționat și el la scurt timp după tragicul incident. Acesta susținea că surparea malului s-a produs în contextul în care zona nu a fost asigurată și nu s-au respectat toate măsurile de protecție, intervenția echipelor de salvare fiind una foarte dificilă și totodată periculoasă pentru victime.

Totodată, Arafat a vorbit și despre modul în care trebuia asigurată întreaga operațiune pentru ca tragedia să fi putut fi evitată.

”Intervenţie destul de dificilă şi periculoasă pentru pompieri, pentru că s-a lucrat într-o zonă cu un perete neasigurat, pe care l-au asigurat ei pentru că atunci când sapi, regula este ca aceşti pereţi trebuie să fie asiguraţi. Deci, oricând poate să se surpe pământul.

Trebuie asigurat cu lemn, să fie asiguraţi bine. Pompierii noştri au mecanisme de asigurare temporară şi s-au asigurat şi cu buldozerele, am văzut că au făcut cu un excavator, deci s-au asigurat, dar, totuşi, rămâne intervenţia foarte periculoasă pentru ei. Au reuşit să scoată doi în viaţă, pentru unul a trebuit să lucreze mai mult pentru că era blocat piciorul lui, celălalt am înţeles că era parţial blocat în pământ, l-au scos, dar din păcate două persoane sunt pierdute în această tragedie”, a spus șeful DSU.

În ceea ce îi privește pe vinovați, Raed Arafat susține că a fost vorba despre un accident de muncă, iar Inspecția Muncii rămâne să stabilească împrejurările în care s-a produs acest eveniment.

”Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine. Aici Inspecţia Muncii trebuie să decidă, dacă a fost asigurat sau nu, ce s-a întâmplat. Nu ne pronunţăm înainte, dar clar că e accident de muncă şi clar că o zonă în care sapi la 2-3 metri şi ai pereţi de pământ în ambele părţi, astea trebuie să fie asigurate, altfel riscul de surpare este mare şi din păcate, în fiecare an avem astfel de situaţie”, a afirmat Arafat.

Șeful DSU a mai adăugat că un astfel de accident are loc doar atunci când nu sunt respectate normele de protecție, iar lucrările sunt grăbite. El a mai subliniat faptul că astfel de incidente se pot repeta și este bine ca toate locurile de muncă să fie asigurate din toate punctele de vedere.

”Din grabă, lumea nu se mai asigură, pentru că dacă asiguri pereţii, durează, mănâncă timp, după care vin pompierii, dacă vor să stea să asigure pereţii, s-ar putea să nu mai poată salva pe unii, riscă şi ei viaţa lor. În mod normal, astfel de locuri de muncă trebuie să fie bine asigurate. Nu ne pronunţăm, nu ştiu exact cum a fost situaţia acolo, cum s-a produc exact accidentul, dar cu siguranţă, Inspecţia de Stat în Muncă o să stabilească dacă au fost respectate regulile de siguranţă la faţa locului sau nu”, a declarat Raed Arafat, luni seara la Digi24.