Raed Arafat, cooperare cu Ministerul Cercetării

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a publicat pe pagina oficială de Facebook un mesaj prin care spune că s-au pus bazele unei cooperări pentru:

  • prevenirea dezastrelor
  • optimizarea intervenției în situații de urgență

Bazele acestei cooperări au fost puse de către ministrul Bogdan Ivan, alături de secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat. De asemenea, cooperarea a implicat și directori de la institutele naționale de cercetare din coordonarea MCID.

”Tehnologiile emergente salvează vieți!

Ministrul Bogdan Ivan, împreună cu secretarul de stat din #MAI, Raed Arafat și cu directorii institutelor naționale de cercetare din coordonarea MCID, a pus bazele unei cooperări extinse pentru prevenirea dezastrelor și optimizarea intervenției în situații de urgență”, se arată pe Facebook-ul MCID.

Raed Arafat (stânga), Bogdan Ivan (dreapta)
Raed Arafat (stânga), Bogdan Ivan (dreapta)/SURSA FOTO: Facebook/ Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Tehnologii inovative pentru pregătirea intervențiilor în situații-limită

Raed Arafat, cooperare cu Ministerul Cercetării. În mesajul de pe rețelele de socializare se mai arată că noul parteneriat va veni cu tehnologii inovative. Acestea sunt importante pentru pregătirea intervențiilor în situațiile limită.

Aceste tehnologii inovative, spune ministerul, vor folosite pentru interpretarea seturilor mari de date în contexte de risc.

De asemenea, ele vor fi folosite și pentru prelucrarea datelor în timp real.

”Noul parteneriat MCID-DSU va permite folosirea tehnologiilor #inovative pentru interpretarea seturilor mari de date în contexte de risc și prelucrarea inteligentă a datelor în timp real, elemente esențiale pentru pregătirea intervențiilor în situații-limită”, spune ministrul Bogdan Ivan.

Raed Arafat (stânga), Bogdan Ivan (dreapta)
Raed Arafat (stânga), Bogdan Ivan (dreapta)/SURSA FOTO: Facebook/ Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Cercetările sunt folosite deja în intervenții

Raed Arafat, cooperare cu Ministerul Cercetării:Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a mai precizat că institutele coordonate de MCID au activități de înaltă specializare.

De asemenea, el a mai spus că multe dintre cercetările experților sunt folosite atât de pompieri, cât și de către:

  • polițiști
  • paramedici

Acesta se referă la substanțele speciale pentru stingerea incendiului, dar nu numai. Mai este vorba și despre:

  • materialele rezistente la foc
  • simulatoarele de derapaje

Aici intră, de asemenea, și simulatoarele de conducere defensivă. Ele sunt folosite în școlile de ofițeri.

”Institutele coordonate de MCID au activități de înaltă specializare. Multe dintre rezultatele cercetării oamenilor extraordinari din INCD-uri sunt deja folosite de pompieri, de polițiști sau de paramedici: de la substanțe speciale pentru stingerea incendiilor și materiale rezistente la foc, până la simulatoare de derapaje și de conducere defensivă folosite la școlile de ofițeri”, a precizat ministrul Bogdan Ivan.

 

MCID a aprobat, recent, o schemă de ajutor de stat

Tot în cursul lunii februarie, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a anunțat aprobarea schemei de ajutor de stat ”Susținerea participării României la parteneriatele și misiunile din cadrul programelor Orizont 2020 și Orizont Europa”.

Schema are finanțare din PNRR, se arată pe site-ul oficial al ministerului.

Este  prima etapă pentru lansarea apelului de proiecte prin care ministerul va acorda sprijin financiar organizațiilor de cercetare.

Aceste organizații pot fie să devină, fie să fie deja membri ai consorțiilor care implementează proiecte de cercetare-dezvoltare în cadrul parteneriatelor europene cofinanțate și instituționalizate din programul Orizont 2020 și Orizont Europa.

De asemenea, acest sprijin financiar este destinat organizațiilor de cercetare care doresc să se implice în proiectele de cercetare-dezvoltare din cadrul misiunilor programului Orizont Europa.