Raed Arafat a spus-o clar! Ce nu avem voie să facem de Revelion! Este total interzis în România

În primul rând, Raed Arafat a fost întrebat dacă avem voie să petrecem cu toată familia şi prietenii acasă, în noaptea de Revelion.

„În casă nu există şi nici nu au existat reguli care să impună un anumit număr de persoane. Nu putem să impunem acest lucru în casele oamenilor. Recomandarea în interiorul casei este să sărbătorească în familie restrânsă, fără să primească persoane care nu stau în casa respectivă. În cazul în care primesc persoane, trebuie să aplice toate măsurile de siguranţă, inclusiv aerisirea, inclusiv purtarea măştii. De party-uri, petreceri, în apartamente, în case, în spaţiul lor privat, nimeni nu poate să intre peste ei acolo, dar asta înseamnă asumarea unui risc major. Când sunt persoane din mai multe familii care se întâlnesc acolo, riscul de transmitere este unul foarte serios”, a declarat șeful DSU la Antena 3.

Ce reguli trebuie respectate de Revelion

De asemenea, șeful DSU a fost întrebat și dacă putem să ieșim pe stradă, la ora 24, pentru a marca momentul trecerii în Noul An.

„Regula orei 23.00 este valabilă. După ora 23 se iese doar cu declaraţie pe proprie răspundere, pentru motivele care există în regulamentele din hotărârea de guvern. Dacă cineva stă în casă şi iese în faţa casei, nu cred că o să-l oprească cineva. Dacă se transformă într-o petrecere în stradă a mai multor oameni, normal că este încălcarea regulilor. Ieşirea în faţa casei să te uiţi la focurile de artificii, nu cred că o să spună cineva ceva. Dar ieşirea de a face o petrecere în stradă cu toată lumea nu este permisă.

Cea mai bună soluţie este, în acest an să acceptăm să privim focurile de artificii din apartament, din casă, de pe geam, de pe balcon şi să evităm ieşirea şi interacţiunea cu alte persoane cu care nu stăm împreună. Regula orei 23 nu se va schimba”, a subliniat Arafat.

Raed Arafat a spus-o clar! Ce nu avem voie să facem de Revelion! Este total interzis în România

În continuare, șeful DSU a vorbit și despre regulile care trebuie respectate în hoteluri şi restaurante.

„Evenimentele private sunt interzise acolo, iar cinele festive în hoteluri după ora 23. Se spune clar că nu mai ai astfel de activităţi. Chiar dacă se organizează în restaurantul hotelului, nu vor putea organiza pentru toţi care stau în hotel, pentru că ai reguli foarte stricte după incidenţă. După ora 23, lumea dacă mai vrea să servească ceva să o facă în cameră. Inclusiv în hotelurile aglomerate, cu mulţi turişti, servirea mesei trebuie să se facă prin a trimite masa în cameră şi nu la comun în interiorul restaurantelor.

Mesele festive în hoteluri, în spaţiile publice vor fi în atenţia noastră toată noaptea de Anul Nou. Ministerul de Interne a derulat o acţiune preventivă în care a mers la 25.000 de agenţi economici care au potenţial de a organiza mese festive şi a prelucrat cu ei care sunt regulile, pe semnătură. Intenţia nu este de a amenda sau de a strica o petrecere. A fost ceva preventiv, de a anunţa toate restaurantele, cluburile, hotelurile, care sunt regulile.

Colegii de la jandarmerie şi poliţie au făcut acest lucru, au intrat în toate hotelurile şi localurile care pot organiza aşa ceva şi au prelucrat aceste aspecte. Sperăm să fie respectat tot. Dacă se încalcă regulile de Revelion, forţele de ordine sunt obligate să ia măsuri”, a transmis Raed Arafat.

Acesta a fost întrebat și dacă este permis dansul la mesele festive de Revelion din hoteluri şi restaurante.

Raed Arafat a spus-o clar! Ce nu avem voie să facem de Revelion! Este total interzis în România

„În casă, în apartamentul lor, da, pot dansa, dar în restaurante sau în zonele de servit masa, acest lucru nu este binevenit deloc. Nu este controlabil şi nu ai cum să te asiguri că cei care dansează sunt din aceeaşi familie. Astfel de evenimente nu sunt permise la acest moment”, a subliniat el.

Raed Arafat a fost întrebat și dacă putem să petrecem cu prietenii în camera de hotel.

„Camerele de hotel sunt foarte mici. Nu ştiu ce poţi să petreci acolo. Este riscul ca persoane care nu stau de regulă împreună dar petrec în camera de hotel, dacă unul este pozitiv îi poate infecta şi pe ceilalţi. Recomandarea este NU! Dacă nimeni nu te vede, poate oricine să o facă, dar nu este recomandat, nu este bine pentru ei”, a conchis Arafat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandru Busca

Raed Arafat a spus-o clar! Ce nu avem voie să facem de Revelion! Este total interzis în România