Românii au scăpat la limită! Raed Arafat: A existat propunerea închiderii magazinelor la ora 16:00

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit, marți seara, despre noile restricții impuse românilor din zonele unde rata de infectare este crescută. Acesta a precizat că măsura închiderii magazinelor la ora 18:00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, și măsura carantinării oamenilor pe timp de noapte trebuie văzută într-un complex.

„Măsura nu se explică prin măsură în sine, ci trebuie privită într-un complex. A fost luată pentru ca oamenii să ajungă acasă la ora 20.00. Scopul a fost să reducem prezența unora în diferite cluburi, care au tot fost amendate, și să prevenim diferite party-uri care au avut loc”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Acesta a fost întrebat ce fac oamenii care ies de la muncă la ora 18:00 în contextul în care magazinele se închid la acea oră. El a precizat că ei pot comanda online, așa cum face și el. Șeful DSU le-a recomandat, din nou, angajatorilor, ca acolo unde este posibil, să permită telemunca și decalarea programului.

Au existat propuneri mai drastice

Secretarul de stat în MAI a mai spus că, în CNSU, au existat restricții mai dure față de cele care au fost implementate. El a precizat că s-a propus închiderea magazinelor la ora 16:00 în zilele de weekend. Acesta a mai spus că s-a propus și interzicerea circulației în afara zonei metropolitane în weekend, dar nici această măsură nu a trecut.

„A fost varianta ca sâmbătă și duminică să se închidă magazinele de la ora 16.00, dar n-a trecut. De asemenea, s-a propus interzicerea circulației în afara zonei metropolitane în weekend, însă nici această măsură nu a fost validată”, mai spune el.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a făcut o comparație între măsurile restrictive impuse în România și cele din restul Europei, precizând că în Germania, în localitățile unde rata incidenței trece de 2 la mia de locuitori, este interzisă deplasarea la mai mult de 15 kilometri de gospodărie, în timp ce, în Franța, Capitala se închide la ora 18:00.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim