Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat vineri, la începutul etapei a doua a campaniei de vaccinare că în prezent se pot vaccina și persoanele care nu sunt incluse în această etapă, însă cu o singură condiție, dacă rămân doze nefolosite.

Anunțul lui Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a dat o veste importantă, în direct la DigiFM, că în etapa a doua a campaniei de vaccinare se pot imuniza inclusiv persoanele care nu sunt incluse în această etapă, însă doar în cazul în care rămân doze de vaccin nefolosite.

„Intenția de la Comitet este să nu se piardă nici o doză. Ce înseamnă acest lucru? Dacă vezi că s-au înscris atâția și au venit doar atâția, atunci la diferența de doze identifici undeva unde sunt oameni de vaccinat și doresc să se vaccineze și le folosești. Chiar dacă oamenii respectivi nu fac parte din grupa respectivă, nu s-au înscris încă. Asta s-a folosit și în alte țări. Oamenii care se înscriu trebuie să fie responsabili. Dacă te-ai înscris, atunci te duci. Dacă nu vrei să te duci, nu te înscrii”, a declarat Arafat.

A doua etapă a vaccinării a început azi, 15 ianuarie

Astăzi începe a doua etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID. Peste 5,5 milioane de români se pot programa pentru imunizare. Este vorba despre persoanele de peste 65 de ani, bolnavii cronici si angajații din mai multe domenii, considerate esențiale.

De asemenea, Raed Arafat a precizat că România va primi seringi noi pentru a folosi dintr-un flacon șase doze de vaccin anti COVID produs de Pfizer/BioNTech.

„Nu e chestie de modificare de prospect, este chestie de modificare a seringilor. Seringile au un așa zis spațiu mort, adică se pierde o parte din doză și atunci dacă se folosește alt timp de seringi, cu un spațiu mort mult mai mic , se pot folosi 6 doze în loc de 5 doze. A șasea doză se pierdea în spațiul mort al seringii. Adică rămânea o parte din lichid în seringă. Dacă vom aplica noile seringi, și România va avea noile seringi, atunci se va putea folosi și a șasea doză, care altfel era pierdută”, a mai transmis Arafat.