Potrivit OMS, în 36 de zile, circa 28 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate în 46 de ţări ale lumii. Michael Ryan şi-a exprimat îngrijorarea faţă de viteza de contagiere a SARS-CoV-2 constată în câteva ţări din cauza noilor variante mai contagioase a virusului. “Intrăm în al doilea an al pandemiei şi situaţia ar putea deveni chiar mai dificilă având în vedere ritmul de contagiere”, a spus directorul OMS.

Declarația lui Ryan

Ryan şi-a exprimat regretul că acestea sunt în principal făcute de ţări bogate. “Cred că am ajuns la 28 de milioane de doze de vaccinuri administrate până în prezent. Cinci vaccinuri sau platforme diferite au fost utilizate”, a precizat el. “Aproximativ 46 de ţări desfăşoară campanii de vaccinare. Dintre care doar una singură are venituri modeste”, a remarcat Michael Ryan.”Există populaţii care vor şi au nevoie de vaccinuri şi care nu le vor primi până când nu le distribuim mai bine”, a afirmat el. A adăugat “toată lumea trebuie să facă mai mult”. OMS şi Alianţa pentru vaccinuri (Gavi) au înfiinţat mecanismul Covax pentru a distribui vaccinuri anti-COVID-19 ţărilor defavorizate. Sistemul suferă de tendinţa “fiecare pentru sine” a ţărilor bogate şi a unei lipse de finanţare.

Obiectivul OMS este să furnizeze doze pentru circa 20% din populaţia ţărilor participante la Covax înainte de sfârşitul anului. Agenţia ONU speră să trimită primele vaccinuri la sfârşitul lunii ianuarie sau în februarie. Pandemia s-a soldat până în prezent cu 1.964.557 de decese, potrivit unui bilanţ întocmit miercuri de AFP.

Avertismentul OMS pentru 2021

”Intrăm în al doilea an, ar putea fi chiar mai dificil având în vedere dinamică transmiterii şi unele probleme pe care le vedem”, a declarat Mike Ryan, directorul pentru urgenţe al OMS. Bilanţul deceselor la nivel mondial se apropie de 2 milioane de la începutul pandemiei. Mai mult, au fost infectate 91,5 milioane de persoane.

”Cu certitudine, în emisfera nordică, mai ales în Europa şi America de Nord, am văzut o furtună perfectă a sezonului – frig. Oameni care stau în interior, un amestec social mai mare şi o combinaţie de factori care au dus la o transmitere mai mare în multe, multe ţări”, a spus Ryan.

Directorul tehnic al OMS pentru Covid-19, Maria Van Kerkhove, a spus: ”După sărbători, în unele ţări situaţia se va agrava înainte de a se îmbunătăţi”.

Noile tulpini ale virusului îngrijorează OMS

Comitetul de experţi, prezidat de francezul Didier Houssin, se va reuni joi 14 ianuarie. Recomandările pentru OMS şi ţările membre vor fi publicate la sfârşitul reuniunii. Acest comitet este cel care l-a sfătuit pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, să declare o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Variantele britanică şi sud-africană ale coronavirusului, deosebit de contagioase, s-au extins în cel puţin cincizeci de ţări. Într-o lume afectată de un nou val de contaminări, pe care măsurile de carantină, restricţiile de circulaţie şi campaniile de vaccinare nu reuşesc să le stăvilească.