Un colonel în rezervă, fost inspector șef al ISU Giurgiu, a făcut o dezvăluire incendiară despre renumitul medic Raed Arafat.

Colonelul Emil Apostol susține, printr-o postare pe Facebook, atașând și anumite documente, că Raed Arafat este direct implicat în achizițiile IGSU.

”El nu are nicio treabă cu licitațiile. Nu face caiete de sarcini, nu face specificații tehnice, nu face nimic, nu știe nimic, nu răspunde de nimic. DAR…Ce nu spune dl Arafat, sa-i spunem MINCIUNĂ prin omisiune, este că domnia sa este RESPONSABIL de activitate fiind desemnat prin OUG 74/2017 să raspundă de coordonarea achizițiilor și recepția autospecialelor. Un alt lucru pe care „uită” sa il spuna dl ARAFAT în emisiuni este ca tot printr-o ordonanta de urgenta (ca asa ii place dumnealui) si anume OUG1/2014 se înființează o comisie interministerială de suport tehnic(CIMST) care stabilește tot ce mișcă în domeniul urgențelor, care comisie, ce să vezi, e condusă de…RAED ARAFAT”, a postat colonelul Emil Apostol.

El a mai precizat că semnătura lui Raed Arafat se găsește pe „specificațiile tehice, stabilește NUMĂRUL ȘI TIPUL ambulanțelor de achiziționat, STABILEȘTE inclusiv PREȚUL DE ACHIZIȚIE (prin celebrul CIMST condus tot de domnia sa)”.

Ce spunea Raed Arafat

În decembrie 2019, Raed Arafat răspundea, tot printr-o postare pe Facebook, acuzațiilor de fraudă privind achizițiile IGSU:

„Achizițiile respective s-au desfășurat de către IGSU sub strictă monitorizare a ANAP-ului precum și a celor de la fondurile Europene. Din ce știu de la colegii de la IGSU, achiziția de ambulanțe a mai fost auditată de cel puțin două organisme și nu s-au găsit probleme. Astfel de acuzații nefondate ne pot pune în pericol întregul proiect din fondurile Europene pe care ne bazăm efectiv în dotarea structurilor aflate în coordonarea DSU. Sunt multe achiziții finalizate, altele în desfășurare și altele în faza de pregătire. Speculațiile despre achizițiile realizate de IGSU fără probe concrete vor duce la un impact negativ asupra procesului de dotare, dezvoltare și modernizare a sistemului integrat de urgență care este în curs de realizare începând cu 2015 și va continuă până în 2023”, scria Arafat.

De asemenea, acesta susținea că deciziile sale  „au fost luate în baza deciziilor instanței”.

„Achizițiile au fost în parte contestate, iar deciziile finale au fost luate în baza deciziilor instanței, fie că ele erau în concordanță cu deciziile inițiale ale echipelor de evlauare sau nu, iar specificațiile tehnice s-au realizat de către echipe tehnice din mai multe structuri și eu personal nu aveam rol în evaluarea licitatilor și în decizia finală asupra câștigătorilor, rolul meu în ce privește acest aspect fiind de coordonare și monitorizare. Nu puteam decide și nu aveam dreptul să decid cum nici inspectgorul general nu avea, un câștigător sau altul. Pe de altă parte colegii de la IGSU care au derulat aceste achiziții au făcut tot posibilul să le finalizeze respectând de multe ori litera, și nu spiritul, legii, tocmai că să nu fie criticați la un moment dat. Ultimul lucru pe care vreau să-l clarific în această postare este afirmația publicată de unii reprezentanți media cum că „dr Arafat amenință cu plecarea” această fiind prezentată în sens negativ.

Întrebarea mea este de ce o consideră amenințare? Eu am răspuns la o întrebare într-o emisiune și anume „ce voi face dacă sunt dat afară”, și am răspuns că voi pleca din țară să fac ceva la alt nivel în altă parte. Nu consider acest lucru că o amenințare ci doar că un răspuns concret la o întrebare simplă.” scria Raed Arafat pe Facebook.

Cine îi ia locul lui Arafat

Surse au anunțat că s-a găsit chiar și un înlocuitor. Este vorba despre Radu Zamfir, supraviețuitor al accidentului aviatic din munții Apuseni. Acesta a fost supranumit „Eroul din Apuseni”.

Acesta a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti în 1998, cu media generală de promovare a anilor de studii 9,63 şi media la examenul de licenţă 10. „Mie mi-a salvat viața. Adică eu fără el, azi nu mai trăiam. Și nu mă refer numai la chirurgul Radu Zamfir, ci și la OMUL, Radu Zamfir.

Pentru că în meseria este vital să fii ambele, ne-a relatat una dintre fostele sale paciente.

„Eu nu m-am operat la dumnealui, dar pot să vă spun că am rămas uimită de câtă grijă poate să aibă de pacienții lui, indiferent de clasa lor socială. Le explică, vorbește frumos, calm, blând. Dacă e chemat noaptea, vine. Dimineața vine. Eu m-am gândit că poate locuiește în spitalul ăsta”, povesteșe impresionată o doamnă trecută bine de 70 de ani, internată în Spitalul Fundeni, locul unde Radu Zamfir este chirurg încă din anul 2000.