Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat luni că se are în vedere o reorganizare a sistemului de urgenţă din România, care să strângă ”sub o singură umbrelă” toţi factorii responsabili din acest domeniu.

Sub o singură umbrelă

”Trebuie să gândim, şi chiar şi cei de la Departament sunt de acord că acum, poate, acest management al situaţiilor de urgenţă este puţin dispersat şi la Ministerul de Interne şi la Ministerul Sănătăţii”, a declarat ministrul.

Poate în perspectivă, chiar etapizat, am putea face o agenţie naţională de salvare pentru situaţii de urgenţă şi în acest sens, evident că puse sub o singură umbrelă, toate activităţile sau toţi factorii responsabili, cu o dezbatere publică, cu transparenţă, cu analiză, vom ajunge la concluzia că sistemul pentru situaţii de urgenţă poate fi îmbunătăţit”, a declarat Vela, luni, în faţa sediului MAI.

La mâna Premierului

Întrebat de jurnalişti dacă, odată cu reorganizarea actualului sistem, în care un rol foarte important îl are Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, va dispărea şi postul şefului DSU, Raed Arafat, ministrul de Interne a precizat că încă nu s-a discutat acest aspect, deoarece secretarii de stat sunt în subordinea premierului.

”Reorganizarea Ministerului, în principal, aşa cum aţi văzut, am început-o de jos în sus. Încă nu am discutat – pentru că secretarii de stat sunt în subordinea premierului, despre reconfigurarea la nivelul conducerii ministerului pentru demnitarii, funcţiile publice care ţin de zona politică”, a mai spus Vela, citat de Agerpres.

Schimb tăios de replici

Trebuie menționat faptul că ministrul de Interne, Marcel Vela şi secretarul de stat, Raed Arafat, au avut un schimb dur de replici în data de 31 decembrie, pe tema funcţionării elicopterelor SMURD, pornind de la cazul unei fetiţe din judeţul Vâlcea aflată în comă, care nu a putut fi preluată de elicopterul SMURD pentru a fi adusă la un spital din Bucureşti.

”Nu facem doar paradă la televizor, PR grozav ce bine organizăm noi salvarea oamenilor”, a remarcat ministrul, la acea vreme.