Radu Mazăre, fost primar al Constanţei, este în prezent după gratii, unde ispăşeşte o pedeapsă de 9 ani şi 9 luni de închisoare în dosarul retrocedării plajelor. Fostul edil este aşteptat joi, 23 ianuarie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde va veni cu o propunere inedită în faţa judecătorilor.

Mazăre contestă hotărârea definitivă de condamnare, invocând faptul că a fost judecat în lipsă, cu toate că un mandat de arestare fusese emis pe numele său tocmai pentru că fugise în Madagascar în timpul procesului. Fostul primar, dar şi avocaţii săi au susţinut, de nenumărate ori, că extrădarea nu s-a făcut respectând prevederile legale, iar Mazăre ar fi fost chiar ameninţat de procurori şi de un poliţist din Madagascar. Acum, Radu Mazăre le va solicita magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nici mai mult, nici mai puţin decât să-l trimită înapoi în Madagascar.

Fostul primar al Constanţei se judecă şi cu privire la contestaţia în mandatul de arestare preventivă emis pe numele lui în dosarul Polaris, dar şi în alt proces. În amândouă aceste cazuri, Mazăre a contestat procedura de extrădare. El spune că s-au făcut presiuni asupra lui şi, în plus, ar fi fost adus cu forţa în România de către oamenii legii, potrivit romaniatv.net.

Radu Mazăre, decis să-şi găsească dreptatea la CEDO

Încercarea de astăzi de la Înalta Curte este posibil să nu aibă prea mari şanse de izbândă, dacă ne uităm puţin în trecut. Pe 11 noiembrie 2019, ÎCCJ i-a respins lui Radu Mazăre o contestaţie în anulare împotriva aceleiaşi condamnări. Dacă toate căile legale de atac vor fi epuizate, fostul edil spune că se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

“Toate considerentele de condamnare a mea sunt clar împotriva jurisprudenţei şi deciziilor CEDO de până acum, dar, sigur, până voi ajunge să fiu judecat acolo voi face puşcărie. Eu consider că nu asta este justiţie. E doar o bătaie de joc” spunea Mazăre, imediat după extrădarea sa.