Este deja mai puţin de o lună de zile până la învestirea oficială a lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, ceremonia urmând să aibă loc pe 20 ianuarie. Cum se vor modifica relaţiile dintre SUA şi Rusia odată cu schimbarea liderului de la Casa Albă? Vladimir Putin nu pare să creadă ca va fi o schimbare de atitudine.

În cadrul unei reuniuni cu oficiali ruşi, preşedintele Vladimir Putin a declarat, miercuri, că nu se aşteaptă la nicio schimbare în relaţiile cu Statele Unite, odată cu venirea lui Joe Biden la Casa Albă, în ianuarie, pe fondul unor tensiuni bilaterale accentuate.

„În ceea ce priveşte problema schimbării conducerii Statelor Unite şi dacă aceasta ar putea face situaţia mai dificilă pentru noi, nu cred, cred că va fi ca de obicei”, a declarat Vladimir Putin, în cadrul unei reuniuni cu oficiali ruşi.

Rusia va continua însă să se dezvolte pentru a face faţă oricărei ameninţări, iar asta va include şi dezvoltarea militară. Cu prilejul acestei întâlniri, liderul de la Kremlin a cerut să se continue dezvoltarea capacităţilor economice şi militare ale Rusiei pentru a se face faţă „dificultăţilor şi ameninţărilor” la adresa ţării sale, scrie Agerpres.

Vladimir Putin l-a felicitat pe Joe Biden pentru victorie abia pe 15 decembrie

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat abia marţea trecută pe Joe Biden pentru victoria în alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi s-a declarat „pregătit pentru o colaborare” cu acesta, a informat Kremlinul într-un comunicat. Demersul președintelui rus a venit după votul prin care Colegiul Electoral american l-a confirmat pe Biden ca viitor preşedinte al SUA.

Kremlinul afirmase că va aştepta rezultatele oficiale ale alegerilor înainte de a comenta pe marginea acestora, chiar dacă alte state l-au felicitat pe Biden pentru victorie în zilele care au urmat scrutinului de pe 3 noiembrie.

„V. Putin i-a urat preşedintelui-ales succes şi şi-a exprimat încrederea că Rusia şi Statele Unite, care au o responsabilitate specială pentru securitatea şi stabilitatea globale, ar putea, în pofida diferenţelor lor, ajuta cu adevărat la rezolvarea multor probleme şi provocări cu care se confruntă lumea”, afirmă Kremlinul în comunicatul publicat.

„În ce mă priveşte, sunt pregătit pentru o colaborare şi contacte cu dumneavoastră”, a scris Putin în telegrama de felicitare.