Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți un proiect de lege care permite foștilor președinți să devină senatori pe viață atunci când părăsesc funcția prezidențială, după cum transmite The Moscow Times.

Legea este cea mai recentă modificare legislativă privind foștii președinți ai Rusiei, pe fondul continuării întrebărilor cu privire la viitorul președintelui Vladimir Putin, după expirarea mandatului său actual în 2024. Legea face parte, de asemenea, din reformele constituționale radicale care îi permit lui Putin să ignore limitele actuale și să candideze pentru încă două mandate prezidențiale de șase ani.

Conform legii nou semnate, funcția de senator pe viață este acordată atât președinților care părăsesc funcția la sfârșitul mandatului, cât și celor care demisionează anticipat. Se aplică retroactiv și lui Dmitri Medvedev, care l-a înlocuit pe Putin ca președinte pentru un mandat între 2008-2012 și este în prezent adjunct al lui Putin în Consiliul de securitate din Rusia.

Membrii parlamentului au imunitate la urmărire penală

Președinții care părăsesc funcția după adoptarea legii au la dispoziție trei luni după demisie sau retragere pentru a aplica pentru funcția de senator pe viață. În cazul lui Medvedev, conform legislației, poate aplica însă oricând.

De asemenea, președintele poate numi 30 din 170 de senatori, dintre care șapte pot fi numiți pe viață, conform textului legii. Foștii președinți pot refuza, de asemenea, funcția de senator pe tot parcursul vieții.

Legea intră în vigoare în ziua publicării, adică marți.

Legislația din Rusia acordă în prezent imunitate la urmărirea penală a membrilor ambelor camere ale parlamentului. Cu toate acestea, senatorii ruși au trimis săptămâna trecută un proiect de lege la biroul lui Putin, acordând în mod explicit foștilor președinți imunitate pe viață de urmărire penală. Proiectul legislativ face parte, de asemenea, dintr-un set mai larg de reforme constituționale aprobate de alegătorii ruși în această vară.

Putin a declarat în cadrul conferinței sale de presă anuale, susținută săptămâna trecută, că încă nu a decis dacă va candida din nou la președinție în 2024.