PSD cere comisie parlamentară de anchetă pentru afirmațiile lui Vlad Voiculescu. Social-democrații de declară revoltați de încercarea coaliției majoritare de a bloca demersul.

Într-o țară civilizată, organele abilitate s-ar fi autosesizat și am fi avut suspecți în dosare grele și probabil că am fi avut și demiterea sau demisia guvernului, susțin deputații PSD.

PSD cere comisie parlamentară de anchetă. Coaliția majoritară se opune

Deputații PSD au organizat, marți, un protest în Parlament, prin care au cerut formațiunilor din coaliția de guvernare să voteze înființarea unei comisii parlamentare de ancheta care să verifice statisticile privind decesele provocate de Covid-19.

PSD a invocat declarațiile fostului ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, care a declarat că există diferențe de raportare între sistemul care centralizează datele de la spitale și sistemul de la DSP.

”Din informațiile pe care le avem, PNL, USR, UDMR doresc să respingă constituirea acestei comisii de anchetă, ceea ce este inexplicabil și șocant.

În orice țară civilizată, după aceste declarații ale unui ministru, organele abilitate s-ar fi autosesizat și am fi avut suspecți în dosare grele și probabil că am fi avut și demiterea sau demisia guvernului pentru că este foarte grav dacă se confirmă aceste informații”, a spus Alfred Simonis, potrivit digi24.ro.

”Nu ascundeți morții”

Deputații au susținut protestul, despre care spun că este ”spontan” în fața biroului lui Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, cu pancarte negre inscripționate cu mesajele ”Nu ascundeți morții” și ”Vinovații să plătească”.

Trebuie precizat că fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut afirmații extrem de grave cu privire la faptul că există diferențe între numărul real al morților și ce se raportează.

”Avem acum un ministru interimar al Sănătății (n.r. Florin Cîțu). O să îl rog pe dl ministru interimar, care ocupă funcția de prim-ministru, să revadă metodologia făcută în guvernarea partidului domniei sale cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID.

Nu aș vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reușit să documentăm. Investigația pe care am început-o arată diferențe fundamentale între ceea ce se raportează și datele reale”, a declarat el.

Voiculescu a precizat că a făcut un grup de lucru la nivelul ministerului pentru a ”înțelege” în ce constă aceste deficiențe ale metodologiei.

”E o muncă de durată și ceva ce trebuia să se întâmple. Există o potențială problemă, ea a fost semnalată, există un mod de abordare a ei – instituțional – și actualul ministru al sănătății trebuie să clarifice lucrurile.”, a mai spus Vlad Voiculescu.